szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A svájci parlament leszavazta azt a kezdeményezést, hogy tiltsák be az összes, az arcot teljesen eltakaró utcai viseletet.

Az aargaui kanton kezdeményezése elsősorban az iszlám nők arcát teljesen vagy főként elfedő viselet, például a burka megtiltására vonatkozott, de az egyes tüntetők által használt, azonosításukat lehetetlenné tevő maszkokra is érvényes lett volna. A berni képviselőház döntését 93-an támogatták, 87-en ellenezték és hárman tartózkodtak.

Bea Heim képviselő elmondta, hogy a tilalom aránytalan volna, Svájcban alig élnek nők, akik vallási okokból teljesen elfedik arcukat. Egy tilalom amúgy negatív üzenetet közvetítene a Svájcba látogató muzulmán turisták felé, továbbá - nyilatkozta a jogásznő - sértené a kantonok illetékességi jogát, ugyanis a tüntetők álcázásának tilalma a kantonok mérlegelési jogkörébe tartozik. Svájcban 2009-ben a minaretek építésének tilalmáról kiírt népszavazáson a választópolgárok 57,5 százaléka voksolt igennel.

Európában Franciaországban és Belgiumban tiltották be a burka viselését közterületen, Hollandiában a kormány be akarta tiltani, majd vezető politikusok kihátráltak a döntés mögül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!