szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Túlélési csomagokat osztanak ki Bukarestben olyan épületek lakóinak, amelyek nem bírnának ki egy újabb nagy erejű földrengést – így döntött pénteken a román főváros közgyűlése. Sorin Oprescu főpolgármester azt mondta: ez egy kényszermegoldás katasztrófa esetére, mivel Bukarest több mint száz veszélyeztetett épülete közül alig 15-öt sikerült megerősíteni.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 35 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

A román fővárosban több mint 372 közveszélyes épületet jelöltek meg az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel, közülük több mint száz a város központjában található: ezek többnyire 1940 előtt emelt többszintes épületek. A tulajdonosok anyagi támogatást kapnak az államtól a ház szerkezetének megerősítésére, a javítások idejére pedig az önkormányzat szükséglakásokat biztosít a lakóknak, mégis alig néhány közveszélyes épület tartószerkezetét erősítették meg az utóbbi években.

Az önkormányzat ezért úgy döntött: ingyenes túlélési csomagokat oszt szét a veszélyeztetett épületek lakóinak, feltehetően azért is, hogy újból figyelmeztessék a lakókat az életveszélyre.

A túlélési csomagban kézi feltöltésű (áramfejlesztős) zseblámpa, fény- és hangjelző készülék, zsebrádió, háromféle mobiltelefon-töltő, vízhatlan hőszigetelő fólia, gázmaszk, elsősegélydoboz, három palack ivóvíz, vízfertőtlenítő tabletta, három napra elegendő száraz élelmiszer és fluoreszkáló jelzőfény található.

A bukaresti önkormányzat háromezer túlélési csomag beszerzését hagyta jóvá, félmillió lej (32 millió forint) értékben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!