szerző:
hvg.hu/transindex.ro
Tetszett a cikk?

Felbonthatják az Arad-Nagylak autópálya-szakaszra vonatkozó kivitelezési szerződést: az európai alapokból is finanszírozott beruházás szerződése az Európai Bizottság szerint tévesen megszervezett licit eredményeként köttetett.

Októberben Johannes Hahn regionális politikáért felelős EU-biztos hivatalosan értesítette a romániai hatóságokat a Közlekedési, Versenyképességi és Regionális Operatív Programok befagyasztásáról. Az első két program finanszírozása július elseje óta szünetel, az ország azóta nem küldhetett forrásigénylést az Európai Bizottság felé. A program keretében kötött szerződéseket felülvizsgálják, és ahol rendellenességeket állapítanak meg, ott felbontják a szerződéseket - írja a transindex.ro.

"A Nagylak-Arad pályaszakaszra vonatkozó szerződést az Európai Bizottság szerint téves elvek mentén megszervezett licit alapján kötöttük meg. Várhatóan költségvetés-módosítást kell végrehajtani, fel kell bontani a szerződést és egy új versenytárgyalást kell kiírni" - jelentette ki Victor Ponta.

A Mediafax hírügynökség júliusban arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság felfüggesztené az Arad-Nagylak autópálya-szakasz kapcsán megítélt finanszírozás folyósítását, mert szabálytalanságokat észlelt és a csalás tényét sem zárja ki.

A 39 kilométeres Arad-Nagylak autópálya-szakaszt két részre osztották, egy portugál és egy német konzorcium nyerte meg a versenytárgyalásokat. Az építési munkálatok tavaly ősszel kezdődtek el, az utat jövőre kellett volna átadni a forgalomnak. Az útvonal az A1-es, másnéven dél-erdélyi autópálya része, mely a magyar határtól indul, majd a partiumi területek után Erdély déli részén, Dévát és Nagyszebent érintve halad tovább Pitesti és Bukarest irányába. A teljes autópályának a tervek szerint 2020-ra kellene elkészülnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Átadták a temesvári autópályát

Átadták a forgalomnak kedden a dél-erdélyi autópálya Temesvárt elkerülő tíz kilométeres szakaszát, amely közvetlen összeköttetést teremt az Arad felé vezető sztráda és a Temesvár-Lugos-Bukarest országút között.

hvg.hu/transindex.ro Világ

Idén sem utazunk végig az erdélyi autópályán

Tovább késnek az észak-erdélyi autópálya építési munkálatai: 2012-ben az idénre tervezett 18 kilométeres szakasz sem készül el a autópályából. 2004 óta a tervezett 415 kilométerből eddig csupán 52 kilométer készült el.

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU