szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sokezres karácsonyi tömeg gyülekezik a ciszjordániai Betlehemben, a Születés templománál.

A betlehemi Születés temploma és a városban lévő zarándokút idén először már a világörökség részeként fogadja a turistákat és a keresztény zarándokokat, mivel júniusban az UNESCO felvette e helyszíneket is a listára. Jézus születésének hagyomány szerinti helye az első palesztin világörökségi helyszín, mióta 2011-ben a nemzetközi szervezet teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot.

A betlehemi ünneplés a török birodalom idején meghonosodott szokások szerint a jeruzsálemi latin pátriárka Betlehembe vonulásával kezdődik hétfő délután. A palesztin nemzetiségű Fuád Tuál pátriárkát, a Vatikán szentföldi képviselőjét jelentős tömeg kíséri hagyományos útján.

Idén három és félmillió beutazóval turisztikai rekordévet zár Izrael és a Palesztin Hatóság. A betlehemi hatóságok közlése szerint teljesen megtelt karácsonyra a város 34 szállodája, köztük az idén felépült 13 szálláshely. A palesztin turisztikai minisztérium idén körülbelül 75 ezer zarándokot vár karácsony napjaiban Betlehembe a világ minden tájáról.
A Születés templomát a görög és örmény ortodoxok, valamint a római katolikus egyház bonyolult együttműködése alatt irányítják. A hagyományos éjféli misét a ferencesek Szent Katalin templomában tartják, ahol várhatóan megjelenik Mahmúd Abbász palesztin elnök, Szalám Fajjád miniszterelnök és a jordániai külügyminiszter is.

Az éjféli misét celebráló Tuál pátriárka múlt heti sajtótájékoztatóján üdvözölte az ENSZ novemberi döntését a palesztinok státusának felértékeléséről. "A térség békéjéhez és stabilitásához vezető lépésnek" nevezte a határozatot, és sürgette Barack Obama amerikai elnököt, hogy tegyen azonnali lépéseket a béke előmozdítása érdekében.

A karácsonyi ünnepek alatt az izraeli hadsereg enyhített a várost körülvevő szigorú biztonsági intézkedéseken, megkönnyítik az átjutást a települést övező nyolc méter magas betonkerítés kapujánál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!