szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kínának nem áll szándékában adaptálni a nyugati kapitalista modellt, éppen ellenkezőleg, a marxista eszmék globális terjedésére alapozva egy új világrend kialakulására számít - írja a Kínai Kommunista Párt (KKP) szócsövének tekintett Csiusi (Qiushi) folyóirat írását idézve a Business Insider gazdasági hírportál.

A KKP hivatalos szócsövének tekintett ideológiai folyóirat, a Csiusi (Qiushi) online kiadásában "A nyugati piaci fundamentalizmus végnapjai" címen közzétett cikk arra utal, hogy Kína egyáltalán nem tervezi a nyugati kapitalista rendszer adoptálását.

A Chinascope Kína-figyelő hírportál által idézett cikk szerint az amerikai kormány neoliberális politikával próbálta megszilárdítani hegemóniáját a világ többi része felett, de a globális pénzügyi válság miatt elvesztette erejének nagy részét. A Lehman-válság és az azt követő globális pénzügyi válság miatt a munkanélküliség  világszerte hatalmas mértéket öltött, a szegények és a gazdagok közötti szakadék pedig szélesedett. A válság útjára indított a kapitalizmussal általában és konkrétan az amerikai kormány gazdaságpolitikájával elégedetlen mozgalmakat is, mint például az Occupy Wall Street.

"A krízis kíméletlenül leszámolt a kapitalizmusról alkotott illúziókkal. Az elitek által világszerte magasztalt amerikai modell elveszítette vonzerejét és hiteltelenné vált. A Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Trade Union Confederation) első titkára Sharan Burrow szerint a 20. századi kapitalizmus elavult és nem felel meg a 21. század követelményeinek. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) alapítója és elnöke, Klaus Schwab pedig idejétmúlt és oszladozó modellről beszélt. Véleménye szerint a kapitalizmus jelenlegi formájában nem tartható fent. Az IMF vezető közgazdásza, Kenneth Rogoff a modern kapitalizmus számos problémáját sorolta fel és megállapította, hogy a kapitalizmus lényegében egy átmeneti jellegű képződmény. A világot uraló brit-amerikai modellt más modellek fogják felváltani" - idézi a KKP szócsövének tekintett kínai lap cikkét a Chinascope.

"A világgazdasági krízis a neoliberalizmus romlását hozta magával és ideológiai válságot idézett elő a nyugati világban. Ebben a környezetben a Nyugat már sokkal nagyobb figyelmet szentel a marxista eszmék tanulmányozásának, mint azt korábban a fagyos politikai légkörben tette. Mostanra egy valóságos 'marxista láz' söpört végig a világon, amit a Nyugat egyszerűen már nem hagyhat figyelmen kívül. Teljesen nyilvánvalóvá vált a neoliberalizmus hanyatlása és a marxizmus népszerűsége közötti kontraszt. Mára a marxizmus a nyugati politikai élet fő vonulatává vált" - állítja a cikk.

"A 'marxista láz' szervezetlenül, teljesen spontán módon ütötte fel a fejét. Ha nem került volna sor a válságra, ha a neoliberalizmus nem indult volna romlásnak, akkor a marxista láz sem terjedt volna olyan elsöprő erővel a Nyugaton, mint ahogy azt tette. A marxista gondolat reneszánsza a világtörténelmi fejlődés elkerülhetetlen irányát jelöli ki. A marxizmus reneszánsza azonban nem jelenti azt, hogy a neoliberális és más kapitalista elméletek és azok vezető szószólói egykönnyen feladnák állásaikat. Hosszú és nehéz küzdelem előtt állunk számos buktatóval" - írja a kínai lap.

A Chinascope írását idéző Business Insider üzleti hírportál rámutat, hogy a Csiusi cikkét azért kell komolyan venni, mert a KKP Központi Bizottságának a szócsöveként szolgál és ebben a minőségében a KKP kormányzati filozófiáját közvetíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zubor Zalán Világ

Túl öregek a változáshoz Kína új vezetői

A papírforma győzött a kínai választásokon, csupán a pártot irányító héttagú bizottság magas átlagéletkora ad okot meglepetésre. Az új elnök, Hszi Csin-ping beszéde bizakodásra adhat okot, az idősebb bizottsági tagokat viszont nem valószínű, hogy rá lehet majd venni jelentős reformokra.

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi