szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A héten az egészségügyi határérték több mint tízszeresére nőtt a finom por 24 órás átlagkoncentrációja Újdelhiben - közölte pénteken az egyik indiai meteorológiai szolgálat illetékese.

Gurfan Baig, a Trópusi Meteorológiai Intézet tudományos munkatársa elmondta, hogy a levegőben a 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű részecskék mennyisége (PM2,5 mutató) ezen a héten 250 mikrogrammra emelkedett köbméterenként az indiai fővárosban és szomszédságában. Hozzátette: ez már veszélyt jelent ugyan az egészségre, de még így is kevésbé ártalmas, mint a pekingi levegő, amelyben a PM2,5 szintje 500 mikrogramm körül mozog köbméterenként.

Ennek megfelelően az indiai fővárosban a levegő minősége a "gyenge" és "nagyon gyenge" között ingadozik, míg Pekingben a "nagyon gyenge" és "kritikus" szint között - mondta.

D. S. Szaha, a környezetvédelmi minisztérium felügyelete alatt működő Központi Szennyeződés Ellenőrző Testület (CPCB) tisztségviselője megjegyezte: a nagy gyáraknak és sok ipari létesítménynek otthont adó Pekinget nem lehet összevetni Újdelhivel, ahol kerteket és csak néhány gyárat látni. A szakember aggodalmát fejezte ki az autók számának utóbbi időben bekövetkezett gyors emelkedése, illetve az olcsó dízelolaj használata miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!