szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Propagandavideót tett közzé Észak-Korea, mely azt mutatja, hogy milyen boldog Kim Dzsongun népe, miközben atomrakéták hullanak egy amerikai nagyvárosra.

Egy koreai férfi alszik nyugodtan egy méregdrága Canon fényképezőgép mellett, az egyesült Koreát ábrázoló zászlók lobognak, az aláfestő zene pedig olyan, mintha Richard Clayderman játszaná a We Are The World-öt zogorán. A képeken boldog arcok mosolyognak, miközben egy kilencvenes évek végi grafikai technikával kreált űrhajó repüli körbe a földet.

Az idilli összhangot pedig az sem zavarja meg, mikor a zene alá olyan képek kúsznak be, amik egy amerikai metropolisz - New York - lángoló felhőkarcolóit mutatják, melyekbe újabb és újabb rakéták csapódnak be. Hogy ezek észak-koreai atomfegyverek, arról kétségünk sem lehet. A snittek között láthatóak az észak-koreai rakétafellövésekről készült felvételek, a videót pedig koreai nyelven írt feliratok egészítik ki, amik a győzelemről, és az álom valóra válásáról szólnak.

A felvételt az Uriminzokkiri propagandaügynökség tette közre, és több portál is beszámolt a felvételről. A New York Times szerint az eredeti felvételt már eltávolították a Youtube-ról, miután az Activision nevű számítógépes játék-gyártó szerzői jogi panaszt tett. A pusztuló New York képeit ugyanis az ő egyik játékukból kopizták ki az észak-koreai propagandisták. Az interneten azonban azóta is több másolat elérhető a videóból.

Észak-Koreában bármikor sor kerülhet egy újabb atomkísérletre, miután 2012 decemberében sikeresen tesztelték azt a hordozórakétát, mely alkalmas lehet atomtöltetek célba juttatására. A januári észak-koreai bejelentés az atomrobbantásról látszólag a rakétafellövés utáni ENSZ-szankciókra adott válasz, ám a kommunista ország régóta készülhet egy újabb kísérleti robbantásra. Bár számítások szerint a decemberben sikeresen tesztelt rakéta már képes lehet elérni Amerika nyugati partjait, Észak-Korea még nem áll készen arra, hogy hatákony atomarzenállal fenyegesse a világot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

A legmagasabb koronavírus-készültséget vezették be Manchesterben és környékén

A legmagasabb koronavírus-készültséget vezették be Manchesterben és környékén