szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyos büntetés, még akár kiközösítés is várhat azokra a bíborosokra, akik a twitteren keresztül információkat közölnek a külvilággal a XVI. Benedek pápa utódát megválasztó konklávén történtekről - közölte pénteki sajtóértekezletén a pápai tanács titkára.

Juan Ignacio Arrieta püspök elmondta: a konklávén részt vevő 116 bíboros nem vihet be magával mobiltelefont a Sixtus-kápolnába, amelyet rájuk zárnak a tanácskozás ideje alatt. (Innen a gyűlés latin neve: cum clave = kulccsal /lezárva/.) Ha valamelyik főpapnál ennek ellenére telefont találnak, azt azonnal elkobozzák. Arrieta hangsúlyozta: az egyházfő megválasztását szabályozó apostoli alkotmány, az Universi dominici gregis súlyos büntetést helyez kilátásba azok számára, akik megszegik a konklávé fejleményeire vonatkozó titoktartási tilalmat.

A Twitter a vatikáni méltóságok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend - mutat rá az osztrák hírügynökség. XVI. Benedek tavaly december óta twitterezik. Rajta kívül az utódát megválasztó 116 bíboros közül kilencen rendszeresen használják a Twittert arra, hogy közzétegyék véleményüket, álláspontjukat, illetve párbeszédet folytassanak a hívőkkel.

A konklávén a bíborosi kollégiumnak azok a tagjai vehetnek részt, akik a pápa leköszönésének a napján (február 28-án) még nem töltötték be 80. életévüket. E főpapok száma 117. A konklávén azonban csak 116-an fognak részt venni, mivel Julius Riyadi Darmaatmadja, Dzsakarta nyugalmazott érseke jelezte, hogy egészségi okokból nem tud Rómába utazni.

A konklávén nem csak twitterezni nem lehet majd, de előzetesen a poloskáktól is megtisztítják az érintett épületrészt. Hogy ennek ellenére lehet-e csalni a pápaválasztáson, azt itt megtudhatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!