szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországot fel kell kérni, hogy módosítsa az alaptörvény azon szakaszait, amelyek az Európa Tanács véleménye szerint megszegik a demokratikus normákat, és ha az ország ezt nem teszi meg, szankciókat kell érvényesíteni vele szemben – írja szerkesztőségi véleményében a Washington Post.

Orbán Viktor hatalmi koncentrációt megvalósító intézkedései miatt már 2011-ben megkondították a vészharangot Európában, de most még több helyen fújtak riadót az alaptörvény módosítása miatt és a magyar kormányfő "közeli segítőjének", Matolcsy Györgynek jegybankelnökké való kinevezése miatt – közölte szerkesztőségi véleményében a Washington Post.

A lap felidézte, hogy a kormányfő szóvivője egy félreértésnek tulajdonította az EU és az USA részéről érkező, az alaptörvény-módosítást érintő kritikáit, a változtatással e szerint csak az Alkotmánybíróság által technikai okokból elkaszált intézkedéseket ratifikálták újra az alaptörvényben.

Az alaptörvény új rendelkezései közül több is megkérdőjelezhető a Washington Post szerint, például a házasság meghatározása, a politikai hirdetések közmédiába való szorítása és a diákok röghöz kötése.

Martonyi János külügyminiszter azzal az ígérettel próbálta megbékíteni az EU kormányait, hogy az Európa Tanács is áttekinti majd a változtatásokat, de Orbán Viktor a varsói egyetemen tartott beszédében azt tanácsolta az EU kelet-európai tagországainak, hogy Brüsszeltől függetlenebb politikát kövessenek és azt is mondta, hogy "nem kell mindenre odafigyelnünk, amit a brüsszeli bürokraták mondanak" – idézte fel a lap.

A Washington Post szerint Orbán valóban dönthet úgy, hogy nem figyel oda, de az EU-nak és a NATO-nak nem lenne szabad tolerálnia egy tag kormányzatot, amely megszegi az alapvető demokratikus alapelveket. "Magyarországot fel kell kérni, hogy módosítsa az Európa Tanács által a demokratikus normákat megszegő alaptörvény-passzusokat, és ha ezt visszautasítja, szankciókat kell érvényesíteni vele szemben" – írta a szerkesztőségi vélemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

Mamafóka kedvéért zártak le hetekre egy egész utcát

Mamafóka kedvéért zártak le hetekre egy egész utcát