szerző:
hvg.hu

Ferenc pápa névválasztásával is kifejezi, hogy ahogy Assisi Szent Ferenc, ő is Krisztus másává szeretne lenni - ez is kiderült a pápaválasztást követő napon Rómában.

Két német bíboros, Rainer Maria Woelki berlini érsek és Reinhard Marx münchen-freisingi érsek tartott sajtótájékoztatót a konklávét követő napon Rómában. A konklávé Woelki bíboros szerint igazi testvéri együttlét volt. "A Sixtus-kápolnában minden egyes szavazásnál rátekintettünk Krisztusra, aki ítélkezni fog felettünk. Ő a tanú, hogy szavazatunkat csak arra adhatjuk, akit tényleg a legjobb jelöltnek tartunk" – mondta a bíboros a Ferences Sajtóközpont tudósítása szerint.

Reinhard kardinális elmondta, hogy a konklávét előkészítő megbeszéléseken az egyház minden fontos kérdését megtárgyalták, az új pápa mindent hallott. A bíboros kiemelte, hogy Ferenc pápa tegnap esti gesztusaival is tanúságát adta annak, hogy pontifikátusától új hangsúlyokat is várhatunk.

©

Újságírói kérdésre, hogy várható-e új irány a frissen megválasztott Szentatyától, Reinhard Marx bíboros válaszolt: „Pápának lenni hatalmas feladat. Mi hazamegyünk, de ő itt marad. Türelmet kérek számára.” Az egyház él, és nem monolit tömb. XVI. Benedek nagy pápaságának központi témája a „hit szépsége” volt. Ferenc pápa biztosan nagy hangsúlyt fektet majd új kérdésekre is, mint a szociális igazságosság és a szegénység.

A Szentatya korára utalva a müncheni érsek azt mondta, hogy a kor nem fontos. Isten kiválasztotta őt, mert most rá van szükség. Névválasztásával is kifejezi, hogy ahogy Assisi Szent Ferenc, ő is „Alter Christi” szeretne lenni. Szent Ferenc a szegénység és az alázat embere volt, s bár saját közössége számára se volt mindig kényelmes, mindig az egyházzal közösségben akart Krisztus másává válni. Szent Ferencet kortársai közül se mindenki szerette, és ez ma is így van, hiszen aki az evangéliumot éli, az zavaró lehet azoknak, akik nem kötelezik el magukat Krisztus radikális követésére.

Woelki bíboros hozzátette: „a jezsuita rend valósította meg a trentói zsinat nagy reformjait. A mai korban ez a választás Isten Szentlelke vezetésének egyértelmű jele. Szentatyánk Szent Ferenc mintájára valóban az evangéliumot fogja élni.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!