szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ferenc pápa névválasztásával is kifejezi, hogy ahogy Assisi Szent Ferenc, ő is Krisztus másává szeretne lenni - ez is kiderült a pápaválasztást követő napon Rómában.

Két német bíboros, Rainer Maria Woelki berlini érsek és Reinhard Marx münchen-freisingi érsek tartott sajtótájékoztatót a konklávét követő napon Rómában. A konklávé Woelki bíboros szerint igazi testvéri együttlét volt. "A Sixtus-kápolnában minden egyes szavazásnál rátekintettünk Krisztusra, aki ítélkezni fog felettünk. Ő a tanú, hogy szavazatunkat csak arra adhatjuk, akit tényleg a legjobb jelöltnek tartunk" – mondta a bíboros a Ferences Sajtóközpont tudósítása szerint.

Reinhard kardinális elmondta, hogy a konklávét előkészítő megbeszéléseken az egyház minden fontos kérdését megtárgyalták, az új pápa mindent hallott. A bíboros kiemelte, hogy Ferenc pápa tegnap esti gesztusaival is tanúságát adta annak, hogy pontifikátusától új hangsúlyokat is várhatunk.

©

Újságírói kérdésre, hogy várható-e új irány a frissen megválasztott Szentatyától, Reinhard Marx bíboros válaszolt: „Pápának lenni hatalmas feladat. Mi hazamegyünk, de ő itt marad. Türelmet kérek számára.” Az egyház él, és nem monolit tömb. XVI. Benedek nagy pápaságának központi témája a „hit szépsége” volt. Ferenc pápa biztosan nagy hangsúlyt fektet majd új kérdésekre is, mint a szociális igazságosság és a szegénység.

A Szentatya korára utalva a müncheni érsek azt mondta, hogy a kor nem fontos. Isten kiválasztotta őt, mert most rá van szükség. Névválasztásával is kifejezi, hogy ahogy Assisi Szent Ferenc, ő is „Alter Christi” szeretne lenni. Szent Ferenc a szegénység és az alázat embere volt, s bár saját közössége számára se volt mindig kényelmes, mindig az egyházzal közösségben akart Krisztus másává válni. Szent Ferencet kortársai közül se mindenki szerette, és ez ma is így van, hiszen aki az evangéliumot éli, az zavaró lehet azoknak, akik nem kötelezik el magukat Krisztus radikális követésére.

Woelki bíboros hozzátette: „a jezsuita rend valósította meg a trentói zsinat nagy reformjait. A mai korban ez a választás Isten Szentlelke vezetésének egyértelmű jele. Szentatyánk Szent Ferenc mintájára valóban az evangéliumot fogja élni.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának