szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Népszavazáson döntenek szombaton Zimbabwéban az afrikai ország új alkotmányának a bevezetéséről. Minden politikai párt arra szólította fel híveit, hogy szavazzák meg a 170 oldalas alapokmány elfogadását.

Választási tisztviselők szerint országszerte igen élénk volt a részvétel a népesebb körzetekben. Korántsem volt ekkora az igyekezet a távoli, kisebb lélekszámú településeken és a legjobb módú negyedekben.
Az új alkotmány korlátozza az államfő eddigi kiterjedt, jól körülbástyázott jogkörét, az elnök számára csak két terminust engedélyez, egyben számos demokratikus reformot vezet be, amit a térségbeli közvetítők is követeltek, hogy enyhüljön az ország évtizedes politikai és gazdasági válsága, valamint politikai elszigeteltsége.
Az új alkotmány a júliusra előirányzott elnök- és törvényhozási választások után lép hatályba és mivel nem visszamenőleges hatályú, a 89 éves Robert Mugabe akár még két további elnöki tisztséget is betölthet, ha a választók úgy akarják majd és az egészségi állapota is lehetővé teszi. Az alkotmány visszafordíthatatlannak minősíti a zimbabwei fehérek több ezer farmgazdaságának 2000-től zajló elkobzását és a fekete zimbabweiek - többnyire Mugabe pártjának korifeusai - közötti szétosztását. A rendkívüli állapot kihirdetéséhez vagy a parlament feloszlatásához a törvényhozók kétharmadának a támogatására lesz szükség.
A népszavazás megtartásáról egy hónappal ezelőtt határoztak. Mintegy 9400 szavazóhelyiséget hoztak létre és mintegy 12 millió szavazócédulát nyomtattak ki az alkalomra. Az országban 6,6 millió bejegyzett választópolgárt tartanak nyilván, de a mostani referendum esetében eltekintettek a szavazólisták alkalmazásától. Minden 18 éven felüli személy voksolhat, akinek az állampolgárságot igazoló személyi okmánya van. A leszavazottak ujját napokig eltávolíthatatlan tintába mártják. A szavazóhelyiségek késő estig is nyitva tarthatnak ott, ahol a voksolók még mindig sorban állnak. Az eredményt várhatóan öt nap múlva hirdetik ki.
Zimbabwe 1980-ban vált függetlenné, a miniszterelnök Robert Mugabe lett, aki 1987-ben az államfői tisztséget is megszerezte, és fokozatosan diktatórikus hatalmat épített ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schobert Norbert rácsodálkozott a kommentelők gonoszságára

Schobert Norbert rácsodálkozott a kommentelők gonoszságára

Játékot csináltak 2020 szörnyűségeiből – böngészőből indíthatja

Játékot csináltak 2020 szörnyűségeiből – böngészőből indíthatja

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket