szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ferenc pápa szombaton Castel Gandolfóban meglátogatja elődjét, az immár nyugalmazott XVI. Benedeket, akik február 28-án mondott le.

Ferenc pápa délben helikopterrel indul Vatikánvárosból a Rómától húsz kilométerre levő pápai rezidenciára. Negyed óra alatt érkezik meg Castel Gandolfóba, ahol a program szerint együtt ebédel XVI. Benedekkel. Ezután visszatér a Vatikánba. 

A március 13-án megválasztott pápa ugyanazt az utat teszi meg, amelyet elődje tett lemondása napján. XVI. Benedek február 28-án szintén helikopterrel hagyta el a Vatikánt, és Castel Gandolfóba vonult vissza, ahol aznap este lemondott. Utolsó pápai útját a világsajtó egyenesben közvetítette.

Az új pápa, Ferenc
©

Ferenc pápa megválasztása estéjén bejelentette, hogy minél előbb találkozni akar elődjével. Az új egyházfő a Szent Péter bazilika lodzsáján pápaként való megjelenése óta minden beszédében megemlítette XVI. Benedeket, köszönetet mondva neki az egyház érdekében végzett munkájáért. A konklávé után telefonon beszéltek egymással. 

Az olasz sajtó szerint "az új és a régi pápa találkozójára" egyetlen precedens van: a szintén lemondott V. Celesztín és utódja, VIII. Bonifác pápa között. Ez a találkozó 1294 decembere és 1296 májusa, vagyis V. Celesztin lemondása és halála között történt. Azzal a különbséggel, hogy VIII. Bonifác őrizet alá helyezte elődjét. Találkozhatott egymással az 1406-ban pápává választott XII. Gergely és az Avignonban székelő ellenpápa, XIII. Benedek, akikkel egy időben V. Sándort is egyházfővé választották. 

A Ferenc pápa és XVI. Benedek közötti első ebédet "egymás mellett élési főpróbának" nevezte a Corriere della Sera. A napilap azt írta: "majdnem mindenki meg van róla győződve, hogy ez nem okoz majd problémát". 

A régi pápa, Benedek
©

A nyugalmazott pápa lemondása napján engedelmességet fogadott utódjának. XVI. Benedek Castel Gandolfóba való visszavonulása óta nem nyilatkozott, nem mutatkozott. Egyetlenegy lesifotós tudta lencsevégre kapni a Castel Gandolfó-i rezidencia kertjében tett sétája közben. A volt pápával a Vatikánban az utódjáról tanácskozó bíborosok sem találkoztak, csak táviratot küldtek neki. 

Federico Lombardi szentszéki szóvivő arról számolt be, hogy XVI. Benedek a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füstöt és Ferenc pápa beiktatását a televízión keresztül követte. A szóvivő hozzátette, hogy XVI. Benedek májusban költözik vissza a Vatikánba, a pápai állam területén lévő Mater Ecclesiae-kolostorba. 

A Castel Gandolfo kertje
©

Lemondása előtt XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy nem fog utazni, konferenciákra és más találkozókra járni, teljesen visszavonul a világtól, az egyháznak és az imának szenteli "élete utolsó szakaszát".  Precedens nélküli, hogy két pápa egyszerre éljen a Vatikánban. Mi lesz akkor, ha a pápai nevét megtartó XVI. Benedek akár csak egy könyvet jelentet meg? - kérdezték az újságok. 

A "mai kommunikációs társadalomban" nehéz lesz úgy tenni, mintha a másik pápa "ott se lenne" - vélte az olasz sajtó, kiemelve, hogy Ferenc pápát megválasztása óta Georg Gänswein, a pápai ház prefektusa, XVI. Benedek személyi titkára kíséri mindenhova. A lapok ugyanakkor nem zárták ki, hogy a két pápa egymás mellett élése éppen a lemondásával rendkívüli lépést tevő XVI. Benedeknek és a tetteiben eddig szintén rendkívülinek mutatkozó Ferenc pápának sikerülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó Péter covidos eszmecserét tartott Majkával

Szijjártó Péter covidos eszmecserét tartott Majkával

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

A lakosság harmada bízik az idei nyaralásban

A lakosság harmada bízik az idei nyaralásban