szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget azért a két robbantásért, amely a bostoni maraton hétfői befutójánál történt. A Fehér Ház terrorcselekményként kezeli az ügyet: hárman meghaltak, 144-en megsérültek. Az ügyben egyelőre nincs gyanúsított, magyar sérültekről nem érkezett hír. A bostoni rendőrség folyamatosan tanúkat hallgat meg, több szálon nyomoznak. A városban több közintézmény zárva tart kedden.

Kattintson galériánkért! (Vigyázat, felkavaró képek!)
©

A legfrissebb adatok szerint három halottja és 144 sérültje van annak a két robbantásnak, mely egy órával a bostoni maratonfutás első versenyzőinek befutója után, helyi idő szerint délután három körül történt a város központjában. Az első robbanás füstbe borította a környéket, a második robbanás 10 másodperccel az első után hallatszott. Szemtanúk szerint többeket a törmelék talált el, de volt olyan ember is, akinek a lábát leszakította a robbanás. Az utcán ölelkező és síró embereket lehetett látni. (További beszámolókat a szemtanúktól itt olvashat.)

A bostoni rendőrség legközelebb helyi idő szerint kedd délelőtt, magyar idő szerint kedd kora délután tart sajtótájékoztatót. A CNN és az NBC is arról számolt be, hogy az egyik áldozat egy nyolcéves gyerek, aki a maratont lefutó édesapját várta a célvonalnál. A kórházi beszámolók szerint legalább 17 sebesültnek kritikus az állapota, és 8 gyerek is van a sérültek között, köztük egy 2 éves fejsérült gyermek. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellett végrehajtani. Az áldozatokról, sérültekről, eltűntekről a Google-n keresztül is lehet információkat kérni. Az orvosok a szilánkok mellett csapágygolyókat távolítottak el a sebesültek testéből.

A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot, őket a füst miatt visszafordították. A rendőrség lezárta a környéket, a sérültek egy részét a maratonfutásra berendezett egészségügyi sátorban kezdték kezelni, 19 sérültet a massachusettsi általános kórházba szállítottak. A West Wing Reports beszámolója szerint a maraton több résztvevője, aki már befejezte a versenyt, és a közelben volt, folytatta a futást a helyi kórházba, hogy vért adjon.

Több robbanószerkezetet is találtak a helyszínen rendőrségi források szerint, köztük olyanokat is, amelyek nem léptek működésbe, ezek közül egyet a rendőrség már felrobbantott. A New York Times korábban azt írta, hogy a terrorelhárítók további öt, fel nem robbant bombát is találtak Boston területén, de a rendőrség ezt cáfolta, annyit közöltek, hogy gyanús csomagokról érkeztek bejelentések. A rendőrség helyi idő szerint hétfő éjjel átkutatott egy lakást a merénylettel összefüggésben, de azt nem árulták el, mit kerestek.

Kattintson galériánkért! (Vigyázat, felkavaró képek!)
©

A bostoni JFK Könyvtárban a maratonon történt robbantásokkal egy időben tűz ütött ki, erről eleinte azt gondolták, nem áll kapcsolatban a robbantásokkal, majd a rendőrség megerősítette, hogy ott is robbantás történt. Később azonban bejelentették, mégsem történt robbantás, az incidenst tűz okozhatta, és nincs összefüggésben a sporteseményen történt merényletekkel.

A könytár és a világhíres Berklee zeneakadémia kedden nem nyit ki a merénylet miatt, a bostoni filharmonikusok lemondták kedd esti koncertjüket.

Még nem fogták el a tettest

A robbantások oka egyelőre ismeretlen, ám egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. Egyelőre nincs gyanúsított, de a rendőrség több embert is kihallgatott már, köztük egy szaúdi személyt, aki megsérült, és kórházban ápolják. Az ABC-nek források azt mondták, a férfi "tiszta", diákvízummal tartózkodik az országban. A CNN szerint a hatóságok egy "sötétebb bőrű vagy fekete" férfit is keresnek.

Barack Obama a nemzethez intézett beszédében hangsúlyozta, "nem tudjuk egyelőre, ki robbantott, és miért, de meg fogjuk tudni, hogy ki robbantott és miért". Mint mondta, ha elkapják a tetteseket, akkor az igazságszolgáltatás teljes súlyát érezni fogják magukon, mindent megtesznek, hogy felelősségre vonják őket.

Később a Fehér Ház bejelentette, terrorcselekményként kezelik az ügyet, a nyomozást átvevő FBI is azt közölte, hogy lehetséges terrorcselekménynek tekintik a merényletet. A bostoni rendőrség szerint a robbantás előtt nem kaptak fenyegető üzenetet, és "durva" munkának nevezték a pokolgépeket, ami nem profi készítőre utal.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár értelmetlen erőszakcselekménynek nevezte és elítélte a robbantásokat. Szerinte rémületbe ejtő, hogy olyan rendezvényen történt a merénylet, ahová az egész világról érkeztek versenyzők. Szaúd-Arábia amerikai nagykövete részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és kijelentette: "szörnyű bűncselekmény történt".

Galériánkhoz kattintson! (Vigyázat, felkavaró képek!)
©

A CBS értesülései szerint néhány órával a robbantások után "hitelesen senki sem vállalta a felelősséget" a merényletért. Közben több fórumon is azt vitatják, hogy az elkövető pontosan felmérhette a modern tömegtájékoztatásban rejlő lehetőségeket, ezért választhatta a maraton befutóját, ahol különösen sok tévéstáb, videós dolgozott egy időben, így tettének híre és látványa azonnal körbefutott a világon.

A szélsőséges jordániai Muszlim Szalafista Csoport vezetője azt nyilatkozta az AP szerint, hogy örömmel tölti el, ha az amerikai horror képeit látja. Mohammad al-Halabit 2003-ban egyszer már elítélték, mert az al-Kaidához köthető támadást tervezett az Egyesült Államok jordániai képviselete ellen 2003-ban.

Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy a városban a mobilszolgáltatást leállították, hogy az esetleges további bombákat ne tudják élesíteni a távolból. Maguk a szolgáltatók azt mondják, ha nagy is a terhelés, de működnek.

Nincs hír magyar sérültekről

Mind a New York-i magyar főkonzulátus, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig a külképviseletekre segélykérés nem érkezett – mondta Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja.

A futóversenyen négy magyar résztvevő – két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos – indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be. A kettős robbantásban hárman meghaltak, több mint 130-an megsebesültek.

A résztvevők között volt Simonyi Balázs és Kovács Attila, ők a 2013 Boston Marathon honlapjának adatai szerint már beértek a célba, amikor a robbantás történt. Simonyi Balázst hiába kereste a hvg.hu, de Gusztos Péter egykori politikusnak, a Suhanj! Alapítvány vezetőjének sikerült elérnie a sportoló barátnőjét, aki annyit mondott, jól vannak, a robbantásnál már nem voltak a közelben.

„Iszonyatos az egész, az utolsó 200 méteren történt, ott, ahol már mindenki örül. Ráadásul egy órával azután, hogy eljöttem, amikor már a lassabb futók értek be, belőlük pedig sok van, sűrű volt a mezőny. Előbb beszéltem egy nővel, aki befordult a célegyenesbe, amikor a robbanás történt, nem sokkal előtte. Azonnal elterelték őket" – mondta később Simonyi az Indexnek.

Barack Obama tájékoztatója (Vigyázat, felkavaró képek!)
©

Barack Obama elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, és utasította a szövetségi hatóságokat, hogy minden segítséget adjanak meg a bostoniaknak a robbantók utáni nyomozásban. A rendőrség arra kérte a lakókat és a turistákat, maradjanak otthon és a szállodáikban, ne menjenek ki az utcára.

A közeli Lenox Hotelt és a Marriott Szállót kiürítették, a bostoni rendőrség megemelte a készültségi fokozatát. A New York-i és a washingtoni rendőrség is emelte a biztonsági fokozatot, különösen Manhattan látványosságai környékén erősítették meg a készültséget. A Fehér Házat kordonokkal vették körül. Az FAA (Szövetségi Légiirányítási Hatóság) repülési korlátozást rendelt el a robbantás környékén, amelyet másfél órával később feloldottak.

Michael Bloomberg New York-i polgármester bejelentette, készültségbe helyezték a teljes rendőrséget, hogy megvédjék szükség esetén a várost. Az NBC-nek nyilatkozó hivatalos források szerint viszont nincs információjuk, amely arra utalna, hogy további fenyegetések lehetnének. Joe Biden amerikai alelnök az NBC News tévécsatornának azt mondta, imádkozik azokért az emberekért, akik Bostonban sérülést szenvedtek. "Nem tudom, hányan vannak. Most is nézem a televíziót" – mondta az alelnök.

Kattintson galériánkért! (Vigyázat, felkavaró képek!)
©

Mint korábban beszámoltunk róla, a maratonfutás győztesei egyébként már elérték a célt, a férfiaknál az etióp Lelisa Desisa, a nőknél pedig a kenyai Rita Jeptoo nyerte a versenyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!