szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egységre és megbékélésre szólított fel péntek hajnali nyilatkozatában az egyiptomi hadsereg, miközben iszlamista fegyveresek támadást indítottak a Sínai-félszigeten egy reptér és három katonai ellenőrzőpont ellen.

A Facebookon megjelent állásfoglalásban hangsúlyozták, hogy a fegyveres erők és a biztonsági szervek biztosítani kívánják a nemzeti megbékélést, a konstruktív igazságszolgáltatást. Felszólították az egyiptomiakat, hogy a vég nélküli bosszú elkerülése érdekében kerüljék a Muzulmán Testvériség irodái elleni támadásokat. A közlemény órákkal azután jelent meg, hogy a Murszi elnök megbuktatása ellen tiltakozó iszlamista szervezetek tömörülése péntekre országos tüntetésre adott ki felhívást.

A nyilatkozatban a hadsereg azt ígérte, hogy – mint fogalmazott – kerülni fog mindenfajta önkényes intézkedést valamennyi politikai csoporttal szemben, továbbá biztosítani fogja a tüntetéshez való jogot mindaddig, amíg azok nem fenyegetik a nemzetbiztonságot.

"A békés tiltakozás, valamint a véleménynyilvánítás szabadsága egyaránt olyan jog, amely valamennyi egyiptomit megillet" – hangoztatták a katonai vezetők, akik mindezt a "dicsőséges forradalom" egyik legfontosabb vívmányának nevezték.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy kerülni kell a joggal való visszaélést. "Az említett jog ok nélküli, túlzó alkalmazása negatív következményekkel járhat" – fogalmazott a közlemény, utalva az utak blokádjára, a közszolgáltatások akadályozására, továbbá – közelebbről meg nem határozott – intézmények lerombolására. Ez ugyanis fenyegetést jelent a szociális békére, a nemzeti érdekekre, és károkat okoz az ország biztonságának, illetve a gazdaságnak – állította nyilatkozatában a hadsereg.

Mindeközben iszlamista fegyveresek támadást indítottak a Sínai-félszigeten egy repülőtér és három katonai ellenőrző pont ellen péntek hajnalban.

A kairói televízió jelentése szerint a támadók aknagránátokat lőttek ki az El Aris repülőtérre és az ellenőrző pontokra. A repülőtér az Izraellel közös határ közelében fekszik. Esetleges halottakról vagy sebesültekről az első jelentések nem tettek említést.

Megfigyelők ugyanakkor a támadást összefüggésbe hozták az iszlamista Mohamed Murszi elnöknek a hadsereg által történt megbuktatásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!