szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érdemes megvárni, mi történik a pénteki ima után, de Magyarország kairói nagykövete szerint ma már sokkal nyugalmasabbak Egyiptom utcái, mint az elmúlt napokban voltak. A magyar turisták továbbra sincsenek veszélyben.

Magyarország kairói nagykövete szerint az elmúlt napok többmilliós, többnyire békés tüntetései után kezd visszatérni a nyugalom Egyiptom utcáira.

Kveck Péter pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, érdemes megvárni, mi történik a pénteki ima után, ám jelenleg a korábbinál sokkal nyugalmasabb képet mutat az ország.

A nagykövet elmondta, hogy évente 60-70 ezer magyar turista látogat Egyiptomba, 90-95 százalékuk a Vörös-tenger partján lévő üdülőhelyeket keresi fel, jellemzően Hurghadát, illetve kisebb részben Sharm el-Sheikh-et. Ezekben a körzetekben alapvetően nyugalom van, miként a két évvel ezelőtti fordulat idején is ezt tapasztalták. A rendőrség megfelelően védi ezeket a területeket, és bár Hurghadán volt egy kisebb tüntetés, de ezt az ott üdülők valószínűleg észre sem vették.

A nagykövet tájékoztatása szerint nincs külföldiellenes éle a tüntetéseknek. Ha valaki mégis ezt érzékelné, akkor azonnal hagyja el azt a helyszínt – javasolta Kveck Péter, arra kérve egyúttal az Egyiptomba látogató magyarokat, hogy ne menjenek a kairói Tahrir térre, illetve más nagyvárosok központi tereire. Egyiptom más részein, különösen az üdülőterületeken azonban nem kell tartani komolyabb összetűzésektől – vélekedett.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!