szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új főügyészt neveztek ki szerdán Egyiptomban Abdel-Megid Mahmúd helyére, aki esetleges jövőbeli összeférhetetlenségre hivatkozva nyújtotta be lemondását.

Bírósági források szerint az új főügyész Hisám Barakat. Abdel-Megid Mahmúd Hoszni Mubarak elnöksége idején is főügyész volt, majd az azóta eltávolított Mohamed Murszi elnök 2012 novemberében menesztette. Múlt héten ismét kinevezték a főügyészi posztra, de pár nappal később jelezte: nem vállalja a megbízatást, mert kényelmetlen számára, hogy a jövőben esetleg olyan intézkedéseket kell tennie, amelyek éppen azokat érintik, akik őt 2012 végén menesztették a főügyészi székből.

Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője újságíróknak elmondta: a hatalomból múlt héten eltávolított Mohamed Murszi "biztos helyen" van, jól bánnak vele, és "pillanatnyilag nem folyik ellene semmiféle (bírósági) eljárás". 

Egy bírósági forrás közlése szerint eközben mintegy 200 ember ellen vádat emeltek gyilkosság és erőszakra való felbujtás címén azzal a hétfői kairói tüntetésen történt fegyveres incidenssel összefüggésben, amelynek során több mint 50 ember meghalt. 

Kuvait jelezte, hogy 4 milliárd dollárral akarja támogatni az új egyiptomi kormányt. Ebből az összegből 2 milliárdot kölcsön, 1 milliárdot segély, illetve további 1 milliárdot olajipari termékek formájában juttatnak el Kairónak. A szerdai kuvaitvárosi bejelentés már a harmadik a hasonló felajánlások sorában: az utóbbi napokban Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ajánlott fel összesen 8 milliárd dollár értékű támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját