szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megbuktatott egyiptomi államfő több ezer híve gyűlt össze szerdán Kairóban a miniszterelnöki hivatal előtt, hogy tiltakozzon a munkáját megkezdő - előző nap megalakult - ideiglenes kormány ellen.

A demonstrálók a tikkasztó hőségben koránokat és Mohamed Murszi képmásait emelték a magasba, követelve a két hete elűzött államfő hatalmának helyreállítását. "Csupán két célunk van: törvényesség vagy vértanúság" - mondta a 27 éves Ahmed Ouda, akit egy másik tüntető félbeszakított, mondván, hogy "békés mártíromságot" akarnak. Szemtanúk szerint délután verekedés tört ki a tüntetők és a rendőrök között. Sérültekről azonban nem érkezett jelentés.

Keddre virradó éjjel a biztonsági erők és Murszi hívei közötti összecsapásokban legalább heten életüket vesztették. A tiltakozások ellenére aznap letette az esküt az új egyiptomi kormány, amelynek élén Hádzim el-Beblávi közgazdász áll. A Murszit támogató Muzulmán Testvériség nem küldött képviselőt a kormányba, mivel az iszlamista mozgalom szerint a kabinet egy illegális rezsim "terméke".

A MENA állami hírügynökség szerdai jelentése szerint Adli Manszúr ideiglenes elnök Kamál Ganzúri volt kormányfőt nevezte ki gazdasági tanácsadójának. Ganzúrit még a fegyveres erők legfelső tanácsa ültette a miniszterelnöki székbe, miután átvette az ország irányítását a Mubarak-rezsim 2011-es megdöntését követően. 

A szerdai nap folyamán az egyiptomi fővárosban az ország új vezetőivel tárgyal Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ashtonnak ez az első hivatalos egyiptomi látogatása azóta, hogy a hadsereg július 3-án menesztette hivatalából Mohamed Murszit. Az uniós főképviselő egy Kairóban kiadott közleményében azt hangsúlyozta, hogy "Egyiptomnak gyorsan vissza kell térnie a demokratikus átmenet útjára".

Szerdán legalább öt katona és három polgári személy sebesült meg a Sínai-félszigeten "terrorista csoportok" támadása következtében - közölte az EFE spanyol hírügynökséggel egy hivatalos forrás. Egy kormányzati szóvivő azt mondta, hogy fegyveresek szerdára virradó éjjel hajtottak végre rajtaütést katonai és biztonsági állások ellen a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán.

Izrael hétfőn egyezett bele, hogy az egyiptomi hadsereg növelje a Sínai-félszigeten tartózkodó erőit az utóbbi hetekben egyre jobban elharapódzó erőszak megfékezésére. Az Egyiptom és Izrael közötti 1979-es békemegállapodás szerint a zsidó államnak is jóvá kell hagynia a Kairó által ellenőrzött félszigeten tartózkodó katonai egységek létszámának változását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!