szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyiptomi hatóságok szerda este bejelentették, hogy "teljes ellenőrzésük" alatt tartják a hatalmától megfosztott Mohamed Murszi elnök híveinek legfontosabb gyülekezőhelyét Kairóban. A miniszterelnök szerint a rendőrség a lehető legnagyobb visszafogottsággal cselekedett, a belügyminiszter pedig azt közölte, hogy az összetűzésekben - amelyeknek korábbi beszámolók szerint összesen 150 áldozatuk volt - országszerte 43 rendőr vesztette életét.

"A Rabaa el-Adavíja mecsetnél teljes ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet, már nincsenek harcok" - mondta egy illetékes. Előzőleg az állami televízió képeket mutatott arról, ahogy a téren felvert táborból több száz ember távozik. 

Egy másik belbiztonsági forrás közölte, hogy letartóztatták a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom nyolc vezetőjét. Murszit az iszlamisták juttatták demokratikus választásokon az elnöki székbe, ahol sok millió polgár csalódására egyoldalúan az ő érdekeiket képviselte. 

Hádzim el-Beblávi miniszterelnök este beszédet mondott a televízióban, és ebben úgy vélekedett, hogy a rendőrség a lehető legnagyobb visszafogottsággal cselekedett a tüntetők ellen. Úgy vélte, egyetlen állam sem tűrné el, hogy két fontos terét másfél hónapon át tüntetők ezrei tartsák megszállva.  

A szóban forgó két kairói téren (a Rabaa el-Adavíja mecsetnél és az an-Nahda téren) iszlamista tüntetők vertek tábort, és hetek óta ülősztrájkot folytattak, tiltakozva Mohamed Murszi korábbi elnök elmozdítása ellen.  

El-Beblávi kormányfő arról is biztosította a lakosságot, hogy az országban folytatódik a választási folyamat, amelynek nyomán - korábbi közlések szerint - a jövő év elején kerülhet sor a szavazásra. Hozzátette, hogy a szerdai hatósági beavatkozására is annak érdekében volt szükség, hogy garantálják a választás megrendezését. 

Mohamed Ibráhim Juszef belügyminiszter, ugyancsak szerda este nyilatkozva arról számolt be, hogy 43 rendőr vesztette életét az összetűzésekben. Megerősítette, hogy mindkét helyszínt ellenőrzés alá vonták, és leszögezte, hogy a jövőben nem fogják engedni újabb tiltakozó táborok létesítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!