szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sky TV arab kiadása úgy tudja, hogy a Sky TV egy brit operatőrét meggyilkolták a kairói Rabaa al-Adavíja téren, ahol az iszlamisták táboroznak – írta Twitteren az NBC helyi tudósítója.

A Sky News azt írta, operatőrét, a 61 éves Mick Deane-t szerdán reggel lőtték le Kairóban. A férfi 15 éve dolgozott a csatornának Washingtonban és Jeruzsálemben, most pedig a kairói zavargásokról tudósító csapat tagjaiként volt Egyiptomban, amikor megsérült. Bár megpróbálták megmenteni az életét, nem sokkal később meghalt. A Sky News többi munkatársa nem sérült meg.

David Cameron brit miniszterelnök egy Twitter-üzenetben azt írta, lesújtotta a brit újságíró halálának híre.

Ayman Mohyeldin, az NBC kairói tudósítójának Twitter-oldala szerint a Sky News operatőre már a második riporter, aki életét vesztette szerdán, korábban ugyanis egy Egyesült Arab Emírségek-beli riporternő is meghalt. A Guardian azt írja, a Reuters egyik fotósa is megsérült, őt a lábán találta el egy golyó.

Az egyiptomi rendőrség szerda reggel kezdte meg annak a két kairói térnek a kiürítését, ahol az iszlamisták, a megbuktatott Mohamed Murszi hívei táboroztak.

A rendőrség páncélozott járművekkel lezárta a két tér körüli utcákat, buldózerekkel lerombolták a tüntetők által homokzsákokból és téglákból emelt barikádokat, és benyomultak a táborba, miközben a levegőben helikopterek köröztek. A tüntetők kövekkel és üvegekkel támadtak a rendőrökre, akik könnygázt vetettek be, és lövések is dördültek.

A hírügynökségi adatok szerint 124-en haltak meg az akcióban, a halottak közül többeken lövések nyomai láthatók. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium azt közölte, 95 halottról és 5758 sérültről tudnak.

Az elnök egy hónapos szükségállapotot hirdetett szerda délután négy órától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek