szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel kapott idén kémiai Nobel-díjat megosztva a komplex kémiai rendszerek többszintű modelljének kifejlesztéséért – jelentették be szerdán 12 óra előtt nem sokkal Stockholmban, a Svéd Királyi Tudományos Akadémián.

A bécsi születésű Martin Karplus a strasbourgi valamint a Harvard Egyetem, a pretoriai születésű Michael Levitt a Cambridge-i Stanford Egyetem, az izraeli-amerikai Ariel Warshel pedig a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem professzora.

©

Az indoklása szerint a tudósok a kvantumkémiai számításokat a klasszikus kémiai számításokkal kombinálva fejlesztettek ki a komplex kémiai rendszerek leírására alkalmas modelleket. Ezek a számítógépes modellek képesek megjósolni illetve megérteni bizonyos kémiai folyamatokat.

A szerdai stockholmi bejelentésen szakemberek úgy fogalmaztak, hogy a három tudós áthelyezte a kibertérbe a kémiai kísérleteket, és lehetővé tették a kémia titokzatos útjainak számítógépes feltérképezését, új utat nyitottak a gyógyszerkutatásokhoz.

Az elismeréssel összesen 8 millió svéd korona, vagyis átszámítva több mint 272 millió forint is jár.

A díjat december 10-én vehetik majd át a svéd fővárosban, Alfred Nobel halálának évfordulóján.

Tavaly az amerikai Robert J. Lefkowitz és Brian K. Kobilka kapta a kémiai Nobel-díjat az úgynevezett G-fehérjekapcsolt receptorok kutatásáért.

Akik már kaptak kémiai Nobel-díjat

1901 és 2012 között összesen 104 kémiai Nobel-díjat adtak át.

Eddig összesen négy nő kapta át ezt az elismerést ezen a tudományterületen.

Frederick Sanger kétszer is átvehette a kémiai Nobel-díjat: először 1958-ban, majd 1980-ban.

Az eddigi legfiatalabb díjazott ebben a kategóriában Frédéric Joliot, aki 35 évesen kapott kémiai Nobel-díjat 1935-ben.

Az eddigi legidősebb díjazott John B. Fenn: őt 2002-ben tüntették ki, amikor 85 éves volt. A kémiai Nobel-díjasok átlagéletkora egyébként 57 év.

Vezikuláris transzport és Higgs-bozon

Hétfőn volt az idei első bejelentés a Stockholmban: az orvosi-élettani Nobel-díjat három biokémikus kapta megosztva. Az amerikai James Rothman, Randy Schekman és a német Thomas Südhof vezikuláris transzporttal kapcsolatos kutatásai az indoklás szerint hozzájárultak annak megértéséhez, hogy a sejtek által előállított molekulák miként kerülnek a megfelelő helyre a megfelelő időben.

A fizikai Nobel-díjat idén a belga Francois Englert és a brit Peter W. Higgs kapta az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon elméleti megalapozásáért  – derült ki kedden.

 Még három bejelentés van hátra

Az előzetes menetrend szerint csütörtök délután 1 óra a kijelölt időpontja az idei irodalmi Nobel-díj bejelentésének.

Pénteken 11 órakor közlik, ki vagy kik kapják idén a Nobel-békedíjat.

Végül pedig hétfőn, 13 órakor lesz a közgazdasági Nobel-díjjal kapcsolatos bejelentés – derül ki a díj hivatalos oldalán található naptárból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről