szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Francois Englert és Peter W. Higgs kapta idén a fizikai Nobel-díjat – jelentették be magyar idő szerint 13 óra előtt nem sokkal a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. Az elismerést az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon elméleti megalapozásáért kapták a szakemberek.

Francois Englert a brüsszeli Université Libre de Bruxelles professzora, Peter W. Higgs pedig az Edinburgh-i Egyetemé. 

Az elismeréssel összesen 8 millió svéd korona, vagyis átszámítva több mint 272 millió forint is jár.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia kedden a tervezetthez képest később jelentette be, hogy ki kapta idén a fizikai Nobel-díjat, az indoklás szerint a tanácskozás a bejelentés előtt nem sokkal is tartott még.

Peter W. Higgs
©

A szubatomi részecske titka

A Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) két független kutatócsoportja 2012 júliusában bejelentette, hogy a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezésére utaló bizonyítékokat találtak a nagy hadronütköztetőben folyó kísérleteik során. Peter Higgs már 1964-ben megjósolta a szubatomi részecske létezését.

Higgs úgy vélte, hogy a kérdéses bozon betölti a "rést" a természet alapvető működését leíró standard modellben, hiszen nélküle a 13,7 milliárd éve, az ősrobbanás után uralkodó káoszban a szerteszét röpködő "részecsketörmelékből" nem alakulhattak volna ki a csillagok, a bolygók és a galaxisok.

A felfedezést korábban is úgy emlegették már, hogy az az évszázad legnagyobb tudományos eredményeinek egyike lehetne, és körülbelül olyan nagy hatású, mint a Holdra szállás.

Az Európai Nukleáris Kutató Szervezetben pezsgőt bontottak, miután megtudták, hogy az általuk igazolt Higgs-bozon létezését megjósoló Peter Higgs és Francois Englert kapta a fizikai Nobel-díjat 2013-ban. A Genf mellett működő intézet főigazgatója a stockholmi bejelentés utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nagy nap ez a részecskefizika történetében.

©

Isteni vagy istenverte?

 Az „isteni részecske elnevezés” Leon Max Lederman amerikai, ugyancsak Nobel-díjas részecskefizikushoz köthető, bár eredetileg állítólag nem tervezett ilyen névadást.

1993-ban egy megjelenésre váró könyvében „istenverte részecskének” akarta nevezni a Higgs-bozont, mert senki sem találja. A kiadója azonban úgy gondolta, hogy több példány lenne eladható az „isteni részecske” elnevezéssel, így végül ez lett a könyv címe: „Az isteni részecske: Ha az univerzum a válasz, akkor mi a kérdés?”

A fizikusok többsége nem tartja szerencsésnek az elnevezést, sőt, maga Peter Higgs sem kedveli, mert szerinte vallási okokból sok embernek visszatetsző ez a megnevezés – derül ki a Higgs-bozon WikiPedia-szócikkéből.

Eddig csak két nő kapott fizikai Nobel-díjat

1901 és 2012 között összesen 106 fizikai Nobel-díjat adtak át. Eddig összesen két nő kapott ezen a tudományterületen Nobel-díjat, John Bardeen pedig kétszer is kiérdemelte.

Az eddigi legfiatalabb fizikai Nobel-díjas Lawrence Bragg, aki 1915-ben, 25 évesen kapta meg az elismerést édesapjával közösen.

A kitüntettek átlagéletkora ebben a kategóriában 55 év.

2012-ben Serge Haroche francia és David J. Wineland amerikai fizikus kapta megosztva a fizikai Nobel-díjat. A két tudóst kvantumoptikai kutatásaikért tüntették ki.

Még négy bejelentés van hátra

Az előzetes menetrend szerint szerdán, magyar idő szerint leghamarabb 11 óra 45-kor jelentik be, hogy ki vagy kik kapták idén a kémiai Nobel-díjat.

Csütörtök délután 1 óra a kijelölt időpontja az idei irodalmi Nobel-díj bejelentésének, pénteken 11 órakor pedig az is kiderül, kié idén a Nobel-békedíj.

Hétfőn 13 órakor lesz a közgazdasági Nobel-díjjal kapcsolatos bejelentés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!