szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai hatóságok letartóztatták azt a bolgár férfit, aki 1995-ben egy pótkocsis kamionnal a román határon át illegálisan menekülteket szállított Magyarországra, akik közül 18 Srí Lanka-i állampolgár a levegőtlen, felforrósodott pótkocsiban megfulladt.

Az 58 esztendős Plamen Vladimirov Trifonovot Bulgáriában embercsempészéssel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg, és egy bíróság 2002-ben nyolcévi börtönbüntetésre ítélte. Az amerikai hatóságok azután tartóztatták le őt a múlt héten Kirklandban, Seattle elővárosában, hogy Bulgária kérte kiadatását.

Trifonov hivatalosan kinevezett védőügyvédje elzárkózott az ügy kommentálásától.

Az eset annak idején hatalmas felháborodást keltett. A magyar rendőrség 1995. július 15-én Győr közelében bukkant az elhagyott, bolgár rendszámú kamionszerelvényre, melynek pótkocsijában 18 halottat talált. A szerelvényen összesen mintegy 40 illegális menekült utazott. A vontatóban lévő, életben maradt embereket az embercsempészek kiengedték, azzal, hogy megérkeztek úti céljukra, Németországba. A menekülteket a magyar határőrök röviddel ezután elfogták. Elmondták, hogy Románia területén szálltak a járműbe, s fejenként 800 dollárt fizettek az embercsempészeknek.

Trifonov, aki a tragédia után visszatért Bulgáriába, azt vallotta: Győr mellett vette észre, hogy utasai megfulladtak, és ijedtségében visszaindult Bulgáriába. Az embercsempész akcióban több bolgár állampolgár is közreműködött.

Nem ismeretes, hogy Trifonov hogyan kerülte el a rá kiszabott börtönbüntetés letöltését, és hogyan jutott az Egyesült Államokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó is van arról, ahogy Orbán a saját lábukon álló lányairól beszél

Videó is van arról, ahogy Orbán a saját lábukon álló lányairól beszél

Egy EU-tag katonai lépéseket helyezett kilátásba Törökországgal szemben

Egy EU-tag katonai lépéseket helyezett kilátásba Törökországgal szemben

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére