szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vették a spanyolországi Mallorca szigetén a Taganszkaja néven ismert orosz bűnszervezet nyolc tagját az Interpol által koordinált műveletben – jelentette be a spanyol csendőrség szerdán.

"Az egyik legerősebb moszkvai bűnszövetkezetről van szó: pénzt zsarolt ki vállalatoktól, amelyek felett átvette az ellenőrzést, csődbe taszítva azokat" - áll a csendőrség közleményében. A házkutatások eredményeként a hatóságok bizonyítékot szereztek arra, hogy a Taganszkaja Spanyolországot használta fel az oroszországi tevékenységéből származó jövedelem tisztára mosásához - tette hozzá a csendőrség.

A művelet során őrizetbe vettek nyolc embert. A bűnözői sejt feltételezett vezetője Alekszandr Romanov, aki korábban Oroszországban gazdasági bűncselekmények miatt került összeütközésbe a törvénnyel.

A nyomozás több mint húsz hónapja kezdődött, amikor a csendőrség felderítette a fő gyanúsított, Romanov bűnözői kapcsolatait, miután a férfi nagyszabású beruházásokat indított Mallorcán. Az őrizetbe vett embereket bűnszervezethez való tartozással, pénzmosással, adóbűncselekményekkel és okirat-hamisítással gyanúsítják.

A spanyol tengerpart – mindenekelőtt Gerona, Alicante, Malaga és a Baleári-szigetek térsége - kedvelt idegenforgalmi célpont az oroszok körében. A szívesen költekező, ezért népszerű orosz turisták tömeges érkezése miatt felmerült azonban az aggodalom, hogy e térségek a bűnözők és maffiaszervezetek menedékévé válnak.

Januárban a katalóniai Lloret de Mar egyik önkormányzati képviselőjét vették őrizetbe egy orosz pénzmosó hálózat négy tagjával együtt, akik a gyanú szerint az ukrán, orosz és izraeli állampolgársággal rendelkező, Magyarországon Szeva bácsiként ismert Szemjon Mogileviccsel álltak kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt kapcsolja be a Microsoft Teams programon, hogy elnyomja a háttérzajokat

Ezt kapcsolja be a Microsoft Teams programon, hogy elnyomja a háttérzajokat

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába