szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harmincoldalas levélben panaszkodik a hatóságoknak, az ügyvédjének és a külföldi sajtónak a tömeggyilkos Anders Breivik arról, hogy szerinte embertelen körülmények között tartják fogva - számolt be erről a Blikk.

A norvég ámokfutó, akit 77 ember megöléséért a maximálisan kiszabható 21 év börtönre, valamint ezek után hosszabbítható biztonsági felügyeletre ítéltek, azt írta, ha ez így megy tovább, nem éli túl a börtönt. Breivik – aki 2011 júliusában először Oslóban felrobbantott egy autóba rejtett bombát, majd Utoya szigetén kérdés nélkül lőtte halomra az ott táborozó fiatalokat – szerint az sérti az emberi jogait, hogy egy háromhelyiséges részlegben kell töltenie a mindennapjait, miközben az egyik szobában egy mini edzőterem áll a rendelkezésére, a másikban pedig egy számítógép, amelyen ugyan internet nincs, de az online enciklopédia, a Wikipédia szócikkeit hozzáférhetővé tették számára.

– Én nem fogom ezt a börtönt túlélni – panaszkodott Breivik, és az sem tetszik neki, hogy nem fogadhat látogatót, a rabtársak közül is csak öt percre találkozik néhánnyal az udvari sétáján, beszélnie azonban velük sem szabad. Emellett az emberi jogai megsértésének tartotta levelében azt is, hogy folyamatosan átnézik a celláját és őt is, nincs-e nála valami tiltott tárgy, valamint hogy megtiltották neki, hogy távoktatásban tanuljon.

Állítólag Breivik börtönbüntetésének 2012 novemberi megkezdése óta két könyvet írt, amelyet azonban nem küldenek tovább az őrök, pedig lenne rá norvég kiadói érdeklődés. Ez utóbbit azért kérdőjelezi meg mindenki, mert az ámokfutó előző, csak a norvég sajtónak írt panaszos levelét senki nem hozta nyilvánosságra, az országban ugyanis egy emberként vetik meg a gyilkost.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlanul lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Váratlanul lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Hackerek törhették fel a Nemzeti Színház honlapját

Hackerek törhették fel a Nemzeti Színház honlapját