szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 95 százalékot is meghaladta azok aránya, akik a Krím félszigeten tartott vasárnapi népszavazáson támogatták, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület csatlakozzon Oroszországhoz – derült ki a voksok háromnegyedének megszámlálása után tett hivatalos nyilatkozatokból. A részeredmények megerősítették a szavazóhelyiségek bezárása után közölt közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek előrejelezték, hogy az elsöprő többség az orosz csatlakozás mellett voksolt.

A nyugati országok már korábban bejelentették, hogy nem fogadják el a népszavazás eredményeit. Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetésén úgy fogalmazott, hogy Washington soha nem fogja törvényesnek elismerni a népszavazást. Egyúttal újabb szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. Az új ukrán vezetők is cirkusznak minősítették a referendumot.

Putyin az Obamával folytatott beszélgetésen azt mondta, hogy a népszavazás teljes egészében megfelelt a nemzetközi jogszabályoknak. Az orosz elnök példaként utalt Koszovóra, amelynek Szerbiától való függetlenségét a nyugati világ nagyobb része is támogatta. Szerinte a krímieknek is lehetővé kellett tenni, hogy szabadon kinyilváníthassák akaratukat.

Az Európai Unió is további büntetőintézkedésekre készül Oroszország ellen.

A nyugati nézőpont szerint a népszavazás növeli a megosztottságot Ukrajnában, így az erőszak kockázatát is. Moszkva szerint viszont az orosz nyelvű lakók biztonságát a mostani ukrán vezetők nem tudják garantálni.

A hétfő hajnali közlés szerint a népszavazáson részt vevők 95,7 százaléka tette le voksát az Ukrajnától való elszakadás mellett, míg a maradásra csupán 3,2 százalék szavazott. Valamivel több mint egyszázaléknyi szavazat érvénytelen volt.

A részvételi arány meghaladta a 82 százalékot.

Szimferopolban már vasárnap este többezres tömeg ünnepelte a népszavazás eredményét. Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a helyiek kinyilvánították: "haza kívánnak térni". Bejelentette, hogy a Krími Autonóm Köztársaság hétfőn hivatalosan kérvényezni fogja Oroszországhoz való csatlakozását.

A népszavazás nem hivatalos végeredménye hétfőn várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat