szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük 20 embert őrizetbe vettek. A hajón utazó diákok körében ennél sokkal rosszabb a halálozási arány. Csütörtökön a legénység négy tagja tévékamerák előtt bocsánatot kért.

Az elsüllyedt dél-koreai komp legénységének egyik tagja azt állította csütörtökön, hogy a tengerészek "parancsra" hagyták el a süllyedő hajót, hátrahagyva annak több száz utasát, többségükben diákokat. A tengerész arcát eltakarva beszélt, emiatt sem rangját, sem nevét nem lehetett beazonosítani.   

Csütörtökön a legénység négy tagja tévékamerák előtt bocsánatot kért, amiért elhagyták a hajót, miközben az utasok még a fedélzeten voltak.

A komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük 20 embert őrizetbe vettek. Őket gondatlansággal, valamint a mentésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályok megsértésével vádolják. Korábban a hajó kapitánya azt mondta, hogy azért nem rendelte el az utasok evakuálását, mert attól félt, hogy az erős áramlatok elsodornák őket.

©

Csütörtökön 171-re nőtt a múlt szerdán történt baleset halálos áldozatainak hivatalos száma, miután búvárok újabb holttesteket hoztak a felszínre a hajóról. A kompon összesen 476 ember – köztük 323 diák – utazott, közülük mindössze 174 embert sikerült kimenteni.

Az anszani Danvon középiskolában, ahová az áldozatok döntő többsége járt, csütörtökön újraindult a tanítás. A következő két napban a diákok pszichológusok segítségével próbálják majd túltenni magukat a traumán az osztálytermekben. 

Csütörtökön folytatódott a nyomozás az elsüllyedt hajó üzemeltetője és tulajdonosa ellen. Az ügyészség sikkasztással, valutakereskedelemmel és adócsalással gyanúsítja őket, a hajózásbiztonsági szerveknél pedig korrupció gyanúja merült fel. Emellett egy, a hajó tulajdonosához köthető baptista vallási szervezet ellen is eljárás indult gyanús pénzmozgások miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas