szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egykor a világ legmegalázottabb emberének érezte magát, most pedig elmondása szerint másoknak akar segíteni története elmesélésével Monica Lewinsky. A volt fehér házi gyakornoklány azzal szerzett magának felejthetetlen hírnevet 1998-ban, hogy az Egyesült Államok akkori elnökének szeretője volt. A története bizonyításához használt spermafoltos kék ruhája valóságos védjegyévé vált, de most már szabadulna tőle. Az amerikai Vanity Fair magazinban csütörtöktől olvasható a sztorija, amit hangos változatban is kiadnak jövő kedden.

A közéletben jártas emberek között bizonyára nem sok olyan akad, akinek ne ismerné Monica Lewinsykt, éljen bárhol is a Földön. Kis híján Bill Clinton elnöki székébe került, amikor 1998-ban végül nagyesküdtszék előtt ismerte el: valóban volt az egykori fehér házi gyakornokkal szexuális kapcsolata, amit eleinte tagadott. Sőt, felesége, Hillary Clinton még jobboldali összeesküvést is emlegetett, amikor kirobbant annak idején a botrány.

Clinton félrelépéséről óriási mennyiségű írott és elektronikus sajtótermék keletkezhetett, Monica Lewinsky is többször megszólalt, a Vanity Fair ajánlójában mégis úgy vezetik fel a csütörtökön megjelenő sztorit, hogy a 40 éves nő most először el mesél az elnöki kalandjáról, amit így utólag most már nagyon sajnál.

Az előzetes írásban egy súlyosan megalázott nő képe rajzolódik ki, aki nem talált munkát a botrány után, és több mint 15 évvel a történtek után is fontosnak érzi elmondani a saját verzióját, „értelmet adni a múltjának”.

Lewinsky azt állítja, hogy az elmúlt tíz évben szándékosan csendben maradt, de nem azért, mert Clintonék fizettek a hallgatásáért. Most viszont már nem akar lábujjhegyen járkálni sem a saját múltja, sem más emberek jövője körül – fogalmaz sejtelmesen.

©

Állítja, hogy a kapcsolatot annak idején mindketten akarták, minden két felnőtt ember saját döntése volt, és csak azután szabadult el a pokol, amikor a botrány kirobbanása után bűnbankot csináltak belőle. Úgy véli, hogy az elnöki hivataltól az ügyészségen át a médiáig mindenki támadta őt.

Monica Lewinsky később Londonban szerzett mesterfokozatot szociálpszichológiából, de munkát nem talált, hiába ment el rengeteg állásinterjúra. Állítása szerint a múltja miatt utasították el a legjobb helyekről, hivatalosan arra hivatkozva, hogy nem elég jó.

A botrány ma is kísérti: még mindig felismerik, mindenfelé műsorokban hivatkoznak rá, még dalszövegekbe is belekerült a neve. Állítása szerint sohasem kísérelt meg öngyilkosságot, bár voltak ilyen gondolatai.

A világ egykor legmegalázottabb embere volt, és valószínűleg az első olyan ember a Földön, akit az interneten keresztül szégyenítettek meg az egész világ előtt – mondja magáról Lewinsky, akit azt reméli, hogy történetével segíthet talpra állni más megalázott embereknek.

Elmondása szerint hatással volt rá a 18 éves Tyler Clementi tragédiája is, aki 2010-ben öngyilkos lett, miután diáktársai a New Jersey-i Rutgers Egyetemen webkamerán keresztül a világhálón élőben közvetítették, ahogy megcsókol egy férfit.

1999-ben Monica's Story címmel jelent meg Lewinsky könyve, amelyben írt az elnökkel folytatott viszonyáról is. 2012-ben arról lehetett hallani, hogy 12 millió dolláros szerződést írt alá egy meg nem nevezett kiadóval, de újabb könyv azóta sem jelent meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!