szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

223 lányt még mindig fogságban tart a szélsőséges iszlamista Boko Haram. Az USA katonákkal már segített, most egy felderítő gépet is küld a tinédzser lányok felkutatására.

Egy amerikai felderítő repülőgép is részt vesz a Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista szervezet által elrabolt diáklányok felkutatásában – közölte hétfőn egy washingtoni kormányilletékes.

Az Egyesült Államok műholdfelvételeket is megoszt a nigériai hatóságokkal, illetve katonai, rendőrségi és más szakértőket küldött az afrikai országba, hogy segítségére legyenek a keresésben.

A Pentagon korábban közölte, hogy katonákat is küldött Nigériába, de katonai akciót nem tervez az országban. A katonai osztag létszáma nem haladja meg a tíz főt, és ugyancsak a nyomozásban fogja segíteni a nigériai hatóságokat. Barack Obama elnök azt ígérte, hogy az Egyesült Államok nemcsak a diáklányok kiszabadításában fog segíteni Nigériának, hanem a Boko Haram szélsőséges szervezet elleni harcban is.

A Boko Haram április 14-én 276 növendéket rabolt el egy bentlakásos középiskolából Chibok észak-nigériai városban, ahol jelentős számú keresztény közösség él. Közülük 223 azóta is a fogságukban van, ismeretlen helyen.

A szélsőséges iszlamista szervezet vezetője fogadkozott hétfőn, hogy csak bebörtönzött társaikért cserébe engedik el az elrabolt diáklányokat. Abubakar Shekau ezt egy 17 perces videonyilatkozatban mondta, amelyet a szervezett eljuttatott az AFP francia hírügynökségnek. A felvételen mintegy 130 – hosszú, a testet és az arcot is elfedő fátyollal eltakart – iskolás lány is látszik, amint egy ismeretlen helyen, a Koránt idézve imádkoznak. A videón a terroristavezér géppisztollyal a kezében azt mondja: "esküszöm a mindenható Istenre, hogy nem látják viszont őket mindaddig, amíg el nem engedik elfogott embereinket".

A lagosi kormány először visszautasította az ajánlatot, majd közölte, hogy újra számba vesz minden lehetőséget a szervezet ajánlatával kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között