szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikaiak többsége ellenzi egy friss felmérés szerint, hogy munkaadójuk vallási nézeteik alapján kizárhasson bizonyos fogamzásgátló eszközöket biztosítási csomagjukból.

A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég közös vizsgálatának eredményei egy nappal előzik meg az amerikai legfelsőbb bíróság hétfői döntését e tárgyban, amely az év egyik legnagyobb figyelemmel kísért ügye az Egyesült Államokban. A kilenctagú testület azt mérlegeli majd, hogy a cégek tehetnek-e vallási alapú ellenvetéseket Barack Obama elnök 2010-ben aláírt egészségügyi reformtörvényének ("Obamacare") azzal a pontjával szemben, amely szerint dolgozóik biztosítása a fogamzásgátlókra is kiterjed.

Ez ismét előtérbe helyezi a vallásszabadság és a születésszabályozási jogok kényes kérdéseit, együtt a legfelsőbb bíróság által 2012-ben nagyrészt helybenhagyott Obamacare körüli tartós politikai csatározásokkal. A mostani közvélemény-kutatás kérdése: a munkaadók vallásos hitük alapján megválaszthatják-e, hogy egészségbiztosítási csomagjuk a fogamzásgátlás mely formáit tartalmazza. A megkérdezettek 53 százalékkal válaszolt nemmel, 35 százalék igennek, 12 százalék nem tudott felelni.

A legfelsőbb bíróság hétfő délelőtt (közép-európai idő szerint délután), kilenc hónapos időszakának a nyári szünet előtti utolsó napján ül össze, hogy ítélkezzen az ügyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!