szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ főbiztosa szerint az izraeli légicsapásokban túl sok civil hal meg. Izrael szerint a palesztin militánsok élő pajzsnak használják a lakosságot.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint kétséges a Gázai övezetre mért izraeli légicsapások jogszerűsége. Navy Pillay egyúttal a konfliktus összes résztvevőjét a nemzetközi jog betartására szólította fel pénteken.

"Mélységesen nyugtalanító jelentéseket kaptunk arról, hogy a civil áldozatok közül sokan, köztük gyerekek, otthonaik elleni csapásokba haltak bele. Az ilyen jelentések nagyon komoly kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az izraeli csapások összhangban állnak-e a nemzetközi humanitárius joggal és az emberi jogokkal" - jelentette ki Pillay.

©

Az izraeli hadsereg az utóbbi napokban több mint 1100 gázai célpontra mért csapást, a gázai övezeti palesztin fegyveresek pedig több mint 800 rakétát és 60 aknagránátot lőttek ki izraeli területekre. Palesztin adatok szerint a Gázai övezetben eddig legalább 96 halottja van a támadásoknak, Izraelben médiajelentések szerint kilencen sebesültek meg. Az ENSZ azt közölte, hogy 340 házat romboltak le az izraeli csapások, és kétezer ember vált emiatt földönfutóvá.

Pillay emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi háborús jog szerint a támadások alkalmával meg kell különböztetni a katonai és polgári célpontokat, mindent meg kell tenni a civil áldozatok elkerülése érdekében, a csapásoknak pedig minden esetben arányosnak kell lenniük (azaz egyik fél sem okozhat aránytalanul nagyobb kárt annál, mint amekkorát elszenvedett).

Izrael azzal érvel, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet lakónegyedekbe, lakóházakba telepíti rakétakilövő-állásait, és emberi pajzsként próbálja felhasználni a polgári lakosságot. Pillay szóvivője pénteken leszögezte, hogy ha "egy jottányi kétely felmerül" azt illetően, hogy egy adott épület katonai vagy polgári célpontnak számít-e, már nem jogszerű megtámadni azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

Radar360: A beoltottaknak Amerika lassan a korlátlan lehetőségek hazája

Radar360: A beoltottaknak Amerika lassan a korlátlan lehetőségek hazája

A KRÉTA működtetője vállalta a felelősséget a rendszer leállásáért

A KRÉTA működtetője vállalta a felelősséget a rendszer leállásáért