szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Malajzia miniszterelnöke, Najib Razak bejelentette hétfőn, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába.

A már Ukrajnában tartózkodó maláj szakértők kapják meg a tervek szerint már hétfőn a lelőtt maláj gép feketedobozait - közölte a maláj miniszterelnök, hozzátéve, hogy azt is sikerült elérnie a szakadár vezetőnél, Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat.

A maláj kormányfő közölte, hogy az elmúlt napokban "a színfalak mögött kapcsolatba léptek azokkal, akik a katasztrófa helyszínét felügyelik", és "nehéz és folyamatosan változó körülmények között", de végül sikerült megállapodniuk az oroszbarát felkelőkkel. 

©

A megállapodás szerint 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkov városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át azokat. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják majd az áldozatokat., és a malajziaiakat hazaviszik. 

A vonat az eddig a szakadárok által megtalált áldozatok földi maradványaival már elindult a katasztrófa helyszínéről. Arról, hogy a további holttestek sorsa mi lesz, Razak nem beszélt.  

A Malaysia Arlines malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépén - amely a múlt héten csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, Torez városától nem messze, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen - 298 ember utazott, akik mindannyian életüket vesztették. Az utasok ausztrál, holland, indonéz, kanadai, német és új-zélandi állampolgárok voltak. 

A maláj kormányfő hozzátette azt is, hogy "még számos lépés hátravan" a szakadárokkal kötött megállapodás végrehajtásáig, mindenesetre "Borodaj és emberei eddig együttműködtek". Najib Razak hangsúlyozta, hogy a holttestek hazaszállítása mellett a legfontosabb a katasztrófával kapcsolatos bizonyítékok begyűjtése és biztonságba helyezése, illetve egy független vizsgálat megkezdése. 

Kijev szerint a szakadárok lőtték le a gépet, a szakadárok viszont azt állítják, hogy az ukrán hadsereg. Az Egyesült Államok szerint a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak, és amelyet Oroszországtól kaptak a lázadók. Kijev korábban azzal vádolta a szakadárokat, hogy azok bizonyítékokat tüntettek el a gép becsapódásának helyszínéről. Az oroszbarát fegyveresek csütörtök óta nem engedték, hogy nemzetközi megfigyelők és szakértők szabadon mozogjanak a helyszínen és megvizsgálják a roncsokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak