szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a kormány és a Fidesz tevékenységét értékelő kommentárt közölt keddi számának címoldalán.

Címlapsztoriban foglalkozott Orbán Viktorral és Magyarországgal a FAZ.

A miniszterelnök ígérete szerint az illiberális politikája összeegyeztethető a szabadság és a demokrácia alapértékeivel, de nemcsak a beszédei, hanem a tettei is ennek az ellenkezőjére utalnak – idézte fel Stephan Löwenstein Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét a FAZ Paranoia Orbán Magyarországán – felfordult világ: a konzervatív értékeket nem óvják, hanem hiteltelenítik című cikkében.

A lap tudósítója szerint Orbán, kormánya és pártja, a Fidesz visszaél a hatalommal, amellyel a magyar választók felruházták őket, és rendszeresen manipulálják a demokrácia játékszabályait pártpolitikai érdekeiknek megfelelően.

©

Hozzátette, a sajtót új adótörvényekkel, és úgy tűnik, informális nyomásgyakorlással is megpróbálják a szolgálatukba állítani, amióta pedig civil szervezeteket rendőrségi intézkedések és közigazgatási eljárások alá vetnek, további független hangok is veszélyben vannak.

Egyebek között a Norvég Alapok körüli ügyet ismertetve a FAZ úgy látja, hogy az alkalmazott módszerek a putyini Oroszországra emlékeztetnek. Magyarország ugyan szuverén ország, de az EU-ban a közösségre is tartozik, ha megsértik értékeit, és ez egy olyan pártcsaládra is vonatkozik, mint az Európai Néppárt, amelynek tagja a Fidesz – tette hozzá a beszámoló.

A szerző szerint Orbán kormányzati praktikái nem óvják, hanem hiteltelenítik a konzervatív értékeket, és ezzel is olyan kár keletkezik, amely túlmutat Magyarországon.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kúria ítéletéből tudta meg Mészáros Lőrinc, hogy közszereplő

A Kúria ítéletéből tudta meg Mészáros Lőrinc, hogy közszereplő

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett