szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea szabadon engedett két amerikai állampolgárt, akiket korábban államellenes tevékenység vádjával kényszermunkára ítéltek - közölte a washingtoni kormány szombaton.

A két férfi, Kenneth Bae és Matthew Todd Miller már útban vannak hazafelé James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató kíséretében. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a két fogoly szabadon bocsátását Clapper érte el az észak-koreai tisztviselőkkel folytatott tárgyalásain.

Matthew Todd Millert április 26-án tartóztatták le, mert állítólag agresszív magatartást tanúsított a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben. Ezután kémkedési vádakkal hat év kényszermunkára ítélték. Kenneth Bae misszionáriust pedig még 2012-ben vették őrizetbe, és 15 évi kényszermunkára ítélték azzal a váddal, hogy a phenjani vezetés hatalmának megdöntésén munkálkodott.

Szabadon engedésükkel a kommunista országban a közelmúltban elfogott mindhárom amerikai állampolgár kiszabadult a fogságból. Az első fogoly, Jeffrey Fowle már két és fél hete hazatérhetett. Az ohiói útépítőmunkást azért vették őrizetbe áprilisban, mert a szállodai szobájában egy Bibliát találtak, miután távozott onnan.

Észak-Korea korábban több alkalommal ítélt el, majd engedett szabadon az országba turistaként belépő amerikaiakat. Szakértők szerint a phenjani rezsim általában egyfajta zálogként kezeli az amerikai letartóztatottakat, és valamiféle engedményt akar kicsikarni az Egyesült Államoktól szabadon bocsátásukért cserébe.

Korábban hasonló esetekben Észak-Korea volt amerikai elnökök - köztük Bill Clinton - személyes közbenjárására, diplomáciai-gazdasági váltságdíjért cserébe hajlandó volt kiengedni letartóztatott amerikaiakat. A Reuters most megjegyezte, meglepő, hogy a teljes amerikai hírszerzési közösséget vezető James Clapper személyesen vett rész a foglyok kiszabadításában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Kaliforniai tűzvész: több tízezer embert evakuáltak, egymillióan áram nélkül

Kaliforniai tűzvész: több tízezer embert evakuáltak, egymillióan áram nélkül

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját