szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli haditengerészet elsüllyesztett egy palesztin halászhajót a Gázai övezet partjainál, miután az nem állt meg felszólításukra – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió hétfőn.

A hajó a gázai partoktól Egyiptomba ment, majd rakománnyal tele tért vissza az övezet partjaihoz vasárnap késő éjjel. Az izraeli haditengerészet követte útvonalán, és visszatérésekor felszólította, hogy álljon meg, miután felmerült a gyanú, hogy a halászhajó csempészrakományt szállít. A felszólításnak a hajó nem engedelmeskedett, hanem továbbhaladt – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A rádió szerint ekkor több lövést adtak le a hajóra, amelyek eltalálták és Rafah partjainál elsüllyesztették.  

A Hamász palesztin szervezet biztonsági emberei szerint a legénységből ketten megsérültek és négyen eltűntek, utóbbiakat szerintük Izrael vehette őrizetbe. A két sérültet egy másik halászhajó mentette ki a hullámokból, majd egy rafahi kórházba szállították őket. A Hamász és Izrael között augusztus 26-án megkötött tűzszünet szerint a gázai hajók hat tengeri mérföldnyire, körülbelül tizenegy kilométerre hagyhatják el a partokat halászat céljából. Az övezetben mintegy négyezren élnek halászatból. 

Az Egyiptom és Izrael által blokád alá vont Gázai övezetben virágzik a tengeri csempészet, különösen mióta Kairó biztonsági kockázatokra hivatkozva felszámolta a föld alatti csempészalagutak túlnyomó részét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

300 koronavírus-fertőzött van a máltai szeretetszolgálatnál

300 koronavírus-fertőzött van a máltai szeretetszolgálatnál