szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kivágtak hatezer olajfát Törökország nyugati részén, mert szénerőművet akarnak építeni a helyükre. A környezetvédők és a helyiek hiába tiltakoztak.

A Soma közelében lévő Yirca falu lakói csaknem két hónapon át őrizték az olajfaligetet, sőt a terület őrzésére kirendelt őrökkel is összecsaptak. Ennek ellenére a kormányközeli Kolin konszern hatezer fát kivágott, hogy helyükön felépíthesse új szénerőművét.

A Hürriyet című török lap arról írt, hogy Musztafa Akin, Yirca elöljárója könnyezett, amikor vágták ki a fákat, idős asszonyok pedig a fákat átölelve próbálták megvédeni azokat.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet "jogi botránynak" nevezte a Kolin konszern eljárását és bejelentette, hogy "felelősségre vonják a katasztrófát előidéző felelősöket". A falu környékét már így is beszennyezte "Európa második legmocskosabb szénerőműve", amely a török állam tulajdonában van. Az aktivisták csupán megpróbálták megakadályozni a helyrehozhatatlan környezeti károkat – fogalmaztak a szervezet közleményében.

A hétvégén aktivisták új olajfákat telepítettek a területre, bár a cég szögesdróttal zárta le azt. A drótokat a falusiak segítségével, traktorokkal szakították át.

Az Izmirtől nagyjából 70 kilométerrel északkeletre fekvő Soma és a török szénipar már májusban a vezető hírekben szerepelt, amikor az egyik szénbánya beomlása utáni robbanásban 301 bányász meghalt. Ez volt Törökország történelmének eddigi legsúlyosabb bányakatasztrófája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

"Aljasnak érzem, hogy egy ilyen törvényt áttoltak" – Tóth Judit, az orvosszakszervezet alelnöke a HVG Teraszon

"Aljasnak érzem, hogy egy ilyen törvényt áttoltak" – Tóth Judit, az orvosszakszervezet alelnöke a HVG Teraszon