szerző:
MTI

Nem utazhatott Pekingbe a hetek óta tartó hongkongi tüntetések egyik szervezőjeként ismertté vált Diákszövetség három vezetője. A diákszervezet nem tudja, milyen alapon érvénytelenítették utazási dokumentumaikat, mielőtt még a repülőre szállhattak volna - számolt be a helyi média vasárnap.

Az érintett diákvezetőket "megdöbbentették és felháborították" a hongkongi hatósági intézkedések. Alex Csou, a szövetség főtitkára értetlenségének adott hangot, hogy még mielőtt a szárazföldi Kína földjére léptek volna, megállították őket. Velük a Cathay Pacific légitársaság közölte, hogy nem utazhatnak, ezért további magyarázatot követeltek.  

A diákvezetők azzal a korábban meghirdetett szándékkal utaztak volna a kínai fővárosba, hogy ott illetékesekkel, köztük a kínai miniszterelnökkel tárgyaljanak az általános választójog teljes körű érvényesítéséről, arról, hogy a 2017. évi kormányzóválasztás "szabad és nyílt" legyen. A hongkongi Foglald el a központot! mozgalomhoz csatlakozott diákok e követelésük nyomatékosítására tartanak megszállva közterületeket. 

A helyi kormányzat és Peking több alkalommal is világossá tette, a jelenleg érvényben lévő alaptörvény és a kínai törvényhozásnak a kérdésben irányadó határozata értelmében a választási reform előre megszabott menetrendje lehetővé teszi ugyan, hogy 2017-ben először minden választópolgár szavazhasson, a végső jelöltállítás egy, a helyi társadalmat szélesen képviselő jelölőbizottság dolga lesz. 

A hongkongi ellenzék a "jogállamiság megsértéseként" értékelte a diákok visszatartását, míg Regina Ip volt biztonsági miniszter, a törvényhozás tagja úgy vélekedett, Pekingnek joga van a bajkeverés szándékával gyanúsítható személyeket nem beengedni a belföldi területekre. Úgy vélte, a diákok csak egy showra készültek. A Global Times című kínai napilap kommentárjában ugyancsak feltűnéskeltéssel vádolta a diákokat, akik azzal acéllal indultak útnak, hogy végül "mártírként állítsák be magukat". 

A diáktüntetés az elmúlt hetekben sokat vesztett lendületéből, az utcákon is jóval kevesebben vannak tartósan, de a sátrak és az útakadályok továbbra is lehetetlenné teszik a közlekedést a város különböző térségeiben. A forgalmi dugók és a személyszállító vállalakozók, a kiskereskedők, a vendéglátóipar egységei, valamint egyes érintett épülettömbök tulajdonosai hetek óta követelik a közterületek szabaddá tételét. Erről a hongkongi felsőbíróság is hatályos döntést hozott. A Foglald el a központot! elleni mozgalom több mint 1,8 millió aláírást gyűjtött össze a rendőrség támogatására, azt követelve, hogy állítsák helyre a rendet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Trükkös módon dugná el a kamerákat a ZTE új mobilja

Trükkös módon dugná el a kamerákat a ZTE új mobilja

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók