szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön felbukkant egy megrázó videó az interneten, melyben egy oroszpárti szeparatista elfogott ukrán katonákat leckéztetett meg. Mint kiderült, a donyecki szakadár osztagparancsnok igazi sztárnak számít az interneten.

Csütörtökön a 444.hu egy igazán megrázó videóról adott hírt, melyen a donyecki repülőtérnél, a szakadárok által elfogott ukrán katonák megleckéztetése látható. A felvételen az oroszpárti szeparatisták egyik vezetője, bizonyos "Givi" először megetette az elfogott ukrán katonákkal az uniformisukról levágott ukrán lobogókat, majd ezt követően a foglyokat egy szégyenmenetben végighajtotta a városon. A helyi lakosság egy része hangosan szidta, egy másik része pedig aktívan bántalmazta is a fogságba esett katonákat.

A videó végén Givi úgy csitítja le a lincshangulatba került tömeget, hogy kijelenti: „Mindenki nyugodjon meg, majd a téren fellógatjuk.” Eddig még nem derült ki, hogy a kijelentést komolyan gondolta-e, de a felvétel egy további részén a harcokban elesett ukrán katonák holttesteit szállítják el a szakadárok, közben sűrűn szidalmazva őket.

Givi, a Donyecki Népköztársaság új hőse

A csütörtökön közzétett megrázó videón látható oroszpárti szakadár már nem először állt kamera előtt, sőt, az ukrajnai konfliktusban a szakadárokat támogatók között már valóságos médiasztár. Eredeti nevén Mihail Tolsztih – vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Givi –, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "Somali” zászlóaljának parancsnoka.

A vakmerő szakadár harcos 2014 októberében tett szert széles körű ismertségre, amikor is egy újságírónak adott interjú közben szinte tudomást sem vett a tőle nem messze becsapódó rakétákról. Másodpercekkel később sztoikus nyugalommal, cigarettázva szedte fel a földről és mutatta meg a riporternek a tőle karnyújtásnyira, egy kocsiba csapódott repeszdarabot. Míg a felvételen Givi kettőt slukkol a cigarettájából, a társai fedezéket keresve rohannak be egy közeli épület ajtaján.

Az angol riporter, Graham Phillips egy teljes napot töltött Givi zászlóaljával, és egyik interjújában élénken érdeklődött a szakadár vezető magánélete felől, mivel állítása szerint tömegével kapott olyan üzeneteket, amelyekben fiatal lányok Givi magánéletéről érdeklődnek. Az oroszpárti harcos a kéréseknek engedve még a telefonszámát is megadta.

Egy másik interjúban Givi még többet árult el az életéről: a felvétel tanúsága szerint a férfi 34 éves, nőtlen, és a konfliktus kirobbanása előtt egy kötélgyárnál dolgozott járművezetőként. Állítása szerint rendelkezik katonai tapasztalattal is, melyet az ukrán hadseregben szerzett 1998 és 2000 között, mint sorkatona. A férfit harckocsivezetőnek képezték ki, T-64-es,T-72-es, valamint T-80-as típusokra.

„Nem vagyok hajlandó 'ukrópiai' agyakat takarítani”

A felvételek alapján Givi szélsőségesen ukránellenes, a fentebb említett interjúban többek között pedig azt is elmondja, hogy soha nem érezte magához közel sem az ukrán lobogót, sem pedig az ukrán himnuszt, az ő szíve mindig is Oroszországért dobogott.

©
„Ahogy szoktam mondani, szégyellem, hogy Ukrajnában születtem, de örülök, hogy Donbasz az otthonom” – fogalmazta meg. Ezen kívül Givi azt is elmondja, hogy az erős politikusokat nagyon tiszteli, példaként Dmitrij Medvegyev, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnököket hozta fel. Állítása szerint mindig is lenyűgözte őt a két politikus jelleme, valamint az általuk fenntartott erős hadsereg is.

Mind a csütörtökön napvilágot látott, mind pedig régebbi felvételek szerint Givi ukrángyűlölő. A csütörtöki felvételen, a halottak elszállításakor például az összevérzett autó miatt akadt ki leginkább, és az emberi maradványok eltakarítására utasítja az embereit, mondván, hogy ő „nem hajlandó 'ukrópiai' agyakat takarítani”.

Amikor megkérdezték a háború utáni terveiről, Givi csak annyit mondott, hogy szeretné majd a későbbiekben is a Donyecki Népköztársaságot szolgálni, ha kell, akkor egyenruhában. A szakadár parancsnok akcióit az oroszpárti közvélemény a mai napig szüntelenül nagy örömmel fogadja, ahogyan a megleckéztetésről szóló csütörtöki videót is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni