szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eltemették a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítatlan maradványait, és ökumenikus egyházi szertartással megemlékezést tartottak a helyszín közelében lévő településen.

A nem azonosított maradványokat több koporsóban helyezték el, és csütörtök este a nyilvánosság teljes kizárásával egy közös sírba temették Le Vernet település temetőjében.

Péntek délután Digne-les-Bains katolikus püspökének, Jean-Philippe Nault-nak a vezetésével, valamint a hozzátartozók részvételével, ökumenikus egyházi szertartással megemlékezést tartottak egy hatalmas sátorban. A sátrat a sírkő előtt állították fel, amelyet a légikatasztrófa 150 áldozatának emeltek ott korábban. Az újságírók csak több száz méteres távolságban lehettek a sátortól.

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint az áldozatok hozzátartozói nem akartak nyilatkozni. A szertartás után a gyászolók elvonultak a közös sírhoz.

A hozzátartozóknak ez már a második temetés volt: korábban már eltemették azokat a maradványokat, amelyeket DNS-vizsgálat alapján azonosítani tudtak a szakértők. Minden áldozatot a saját hazájában helyezték örök nyugalomra. Az áldozatok közül 72 német volt, 50 spanyol, a többiek amerikaiak, argentinok, ausztrálok.

A Germanwings légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal küszködő Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a hegynek ütközést.

A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa és az áldozatok hozzátartozói között súlyos vita van a fizetendő kártérítés összegéről. A légitársaság áldozatonként 25 ezer eurót ajánlott fel, a hozzátartozók viszont 100 ezer eurót követelnek ügyvédjük július 18-i közlése szerint.

A vita miatt a Lufthansa elnöke, Carsten Spohr nem vet részt a Le Vernet-i megemlékezésen, viszont a Lufthansa pénzügyi igazgatója és a Germanwings vezérigazgatója ott volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni