szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelenlegi 7,3 milliárdról 2050-re 9,7 milliárdra emelkedhet a Föld lakosainak száma, és ez a szám 2100-ra elérheti a 11,2 milliárdot az ENSZ prognózisa szerint.

Kevesebb mint egy évtizeden belül, egészen pontosan 2022-re India veheti át Kínától a világ legnépesebb országa minősítést, Európa népessége fogyóban van - derül ki az ENSZ teljes világra vonatkozó népesség-előrejelzéséből (World Population Prospects), amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Londonban.

India népessége az új előrejelzés szerint akkor már 1,4 milliárd lesz. Korábban 2028-ra jósolták, hogy India átveszi a vezető helyet Kínától. Utóbbi most a világ népességének 19 százalékát képviseli, előbbi pedig 18 százalékot.

A jelenlegi 7,3 milliárdról 2050-re 9,7 milliárdra emelkedhet a Föld lakosainak száma, és ez a szám 2100-ra elérheti a 11,2 milliárdot - olvasható a világszervezet beszámolójában, amely az ENSZ eddigi prognózisaihoz képest valamivel magasabb népességszámokat jelez előre.

A World Population Prospects azt vetíti előre, hogy a legnagyobb népességnövekedés a fejlődő térségekben, különösen az afrikai kontinensen várható. Így a jelentés szerint a gyorsan gyarapodó Nigéria 2050-re megfoszthatja az Egyesült Államokat "a világ harmadik legnépesebb országa" címtől, az afrikai ország népessége várhatóan 400 millió lesz. Az Egyesült Államok lakosságra a jelenlegi 322 millióról 389 millióra fog bővülni. A század közepére hat állam népessége fogja meghaladni a 300 milliót: India, Kína, Nigéria és az Egyesült Államok mellett Pakisztán és Indonézia. Európa csökkenni fog a mostani 738-ról 707 millióra.

A szakértők szerint tíz afrikai országban - Angola, Burundi, Malawi, Mali, Niger, Szomália, Uganda, Tanzánia, Zambia és a Kongói Demokratikus Köztársaság - 2100-ra megötszöröződik a lakosság száma.

A jelentés kitért arra, hogy a népességnövekedés nagyban függ a termékenység változásától: e téren viszonylag kis változás is hatalmas különbségeket jelent évtizedekre vetítve. Az ENSZ adatai szerint az utóbbi években a világ szinte minden részén csökkent a termékenység, miközben a várható élettartam a legszegényebb országokban is jelentősen nőtt. Így a világszerte, átlagosan várható élettartam a század elején mért 56-ról 62 évre emelkedett.

A csökkenő termékenységi ráta és a várható élettartam növekedése a bolygó öregedését vonhatja maga után. Az előrejelzés szerint Európában 2050-re a lakosság egyharmadát teszik majd ki a hatvan éven felüliek. A nyolcvan évnél idősebbek száma 2050-re a jelenlegi 125 millió több mint háromszorosára, 2100-ra pedig több mint hétszeresére növekedhet világszerte.

Mindenesetre számos térségben továbbra is fiatal marad a lakosság: Afrikában jelenleg a 15 év alatti gyerekek teszik ki a népesség kétötödét.

A Reuters brit hírügynökség szerint a demográfiai előrejelzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a millenniumi fejlesztési célok (MDG) nevű programot ebben az évben felváltó újabb kezdeményezését elindíthassa a világszervezet.

John Wilmoth, az ENSZ Népesedési Osztályának igazgatója szerint azzal, hogy a legszegényebb országokba összpontosul a népességnövekedés, nehezebbé válik a mélyszegénység felszámolása, az éhezés legyőzése, valamint az oktatás és az egészségügyi rendszerek kiterjesztése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek