szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hírt a malajziai kormányfő jelentette be. A Réunionnál megtalált alkatrészt Franciaországban vizsgálták meg, és szakértők szerint már biztos, hogy a flaperon (csűrőlap) a tavaly márciusban eltűnt géphez tartozott.

A tavaly eltűnt malajziai utasszállító repülőgéphez tartozott az a roncsdarab, amelyet az indiai-óceáni Réunion szigetén találtak meg a napokban - jelentette be Najib Razak malajziai kormányfő helyi idő szerint csütörtökön.

A flaperonnak nevezett alkatrészt Réunion szigeténél találták meg, és a franciaországi Toulouse-ba szállították laboratóriumi vizsgálatokra. A francia, ausztrált, malajziai szakértőkből, valamint a Boeing képviselőiből álló csapat megállapította, hogy valóban a tavaly márciusban eltűnt Boeing darabjáról van szó - írta a New York Times.

©

Franciaországban jelen pillanatban is sajtótájékoztatón ismertetik az ügy részleteit.

Fékszárnyat dobott ki a tenger

A szóban forgó, közel kétméteres szárnyalkatrészt a tengerpart tisztításán dolgozó munkások találták meg múlt szerdán Saint-André de La Réunionnál. A rajta talált kódszám igazolta azokat a feltételezéseket, hogy egy Boeing 777-es repülőgépről való, vagyis ugyanolyan típusú gépről, mint amilyen tavaly márciusban tűnt el a térségben.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a fékszárnyként is működő csűrőlapot (flaperon) mosta a partra a tenger. Olyan, mozgatható szárnydarabról van szó, amely közvetlenül a szárny kilépő élén, a gép törzse mellett található.

Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal egyik illetékese múlt szombaton azt közölte, egyre biztosabb abban, hogy a roncsdarab az eltűnt MH370-es járatról való, mert nem rögzítettek más olyan esetet, amikor egy Boeing 777-es elveszítette flaperonját. Hozzátette ugyanakkor, hogy a gépdarab megtalálása nem segít a katasztrófa helyszínének megállapításában, mert az elmúlt 16-17 hónap alatt a tengerben sodródó gépdarabok meglehetősen nagy területen szóródhattak szét az Indiai-óceánon.

Rejtély maradt a gép sorsa

A Malaysia Airlines Boeing 777-es típusú gépének eltűnése a polgári légiközlekedés történetének egyik legnagyobb talánya. A gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, és egy órával a felszállás után eltűnt a radarok képernyőjéről. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban hónapokon át folytatott intenzív kutatások ellenére sem.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet