szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szíriában szabadlábra helyeztek hétfőn egy ismert ellenzéki jogvédőt, aki több mint három évet töltött fogságban ítélet nélkül – közölte a felesége.

Mázen Darvis újságírót, a damaszkuszi Média- és Szólásszabadság Központ igazgatóját, az Aszad-rendszer következetes bírálóját 2012 februárjában tartóztatták le két kollégájával együtt. A központot már négy évvel korábban bezárták, de engedély nélkül is folytatta a tevékenységét. Darvist azzal vádolták, hogy írásaival "terrorista tetteknek ad sajtónyilvánosságot".

Nemzetközi emberi jogi szervezetek rendszeresen kérték szabadon engedését. Az újságíró 2011-ben elnyerte az emberi méltóság védelméért odaítélt Roland Berger díjat, 2013-ban az Újságírók Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet kitüntetését, az idén pedig az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) sajtószabadság világdíját.

Darvis a felesége tájékoztatása szerint július 19-én a muzulmán böjti hónap (ramadán) végén amnesztiát kapott, de csak 23 nap késéssel helyezték szabadlábra. Darvis két munkatársa szintén kiszabadult. Munkatársaik azt is hozzátették: bár mindhárom férfit szabadon engedték, a három jogvédő elleni per hivatalosan még nem zárult le.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhellyel működő ellenzéki szervezet adatai szerint több mint kétszázezer embert tartanak fogva szíriai börtönökben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!