szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A keresztényekkel való összetartozás jeleként ünnepnappá nyilvánította karácsony szentestéjét, december 24-ét a kurd ellenőrzés alatt álló észak-iraki Kirkuk tartomány kormányzója.

A kurdok ellenőrzése alatt álló észak-iraki Kirkuk városának régiójában ünnepnappá nyilvánították december 24-t, mely nagyjából 180 kilométerre található az Iszlám Állam fellegvárának számító Moszultól. Necmettin Karim kirkuki kormányzó szerint a muszlimok ily módon kifejezhetik összetartozásukat keresztény honfitársaikkal. Az intézkedés értelmében az iskolák is zárva tartanak. Karácsony első napja, december 25. idén péntekre esik, amely Irakban amúgy is pihenőnap.

A kőolajban gazdag, főleg kurdok lakta Kirkuknak sikerült visszavernie a dzsihadisták támadásait. A kurd pesmerga önvédelmi erők még tavaly nyáron vették át az ellenőrzést Kirkuk felett, miután az iraki katonák elhagyták bázisaikat a városban és környékén az Iszlám Állam előrenyomulása miatt. A tartományt már régóta maguknak követelték a kurdok, noha a terület az iraki kurd autonóm régión kívül fekszik.

Keresztények Erbilben
©

A Fides vatikáni hírügynökség eközben arról számolt be, hogy Bagdad több negyedében, a templomok és kolostorok közelében olyan plakátokat helyeztek el, amelyeken felszólítják a keresztény nőket, hogy hordjanak fejkendőt. A plakátokon Szűz Mária látható, a képe alatt pedig egy arról szóló szöveg, hogy ő is fejkendőt viselt. Hasonló falragaszokat már novemberben is kifüggesztettek az iraki főváros különböző részein.

Az iraki sajtó jelentése szerint a keresztények újabb megfélemlítési kísérletnek tartják ezeket a plakátokat azok után, hogy az utóbbi hónapokban az iraki fővárosban több keresztényt is elraboltak, vagyonukat pedig törvénytelenül kisajátították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – zárónap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – zárónap

Elhagyta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhagyta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat