szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy-britanniai Frome-ban újrahasznosították a város központjában található egykori nyilvános illemhelyet. Nemcsak egy kis kávézó működik itt, hanem közösségi hűtőszekrény is. Ide lehet betenni a feleslegessé vált élelmiszert, és bárki kivehet belőle, akinek szüksége van rá. Önkéntesek vigyáznak a hűtő tisztaságára – számolt be az Euronews.

A Somerset megyei Frome városában április végén üzemelték beNagy-Britannia első közösségi hűtőszekrényét. Ali Barclay alpolgármester szerint a náluk is tapasztalható élelmiszerpazarlást szeretnék megállítani, innen jött a hűtő ötlete, bár Spanyolországban és Németországban is vannak már hasonló kezdeményezések.

A hűtő mindenki számára nyitva áll, aki élelmiszert tenne bele, vagy éppen innen szeretne ételt, alapanyagot kivenni magának. Hasznos lehet például azoknak, akik már nem tudják vagy akarják felhasználni a hamarosan szavatosságukat vesztő ételeket.

A helyiek bármit felajánlhatnak a zöldségektől a csomagolt élelmiszereken át a szendvicsekig. Nyers húst, halat és tojást viszont nem fogad a hűtő. Az adományozóktól mindössze azt várják el, hogy tegyen egy cetlit az élelmiszerre, amiből kiderül, hogy mi az, és mikor tették oda – olvasható az Euronews oldalán.

A közösségi hűtőszekrényt minden nap önkéntesek ellenőrzik, takarítják, és kiveszik, ha valami megromlott, vagy lejárt a szavatossága. A hűtő reggel 8 és este 8 között tart nyitva, éjszakára bezárják.

A hűtőszekrény egy színes kis házikóban található a város központjában, az egykori nyilvános illemhely épületében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Korábbi iPhone-ja van? Lehet, hogy nincs veszve az akku, csak rosszul mutatja a telefon

Korábbi iPhone-ja van? Lehet, hogy nincs veszve az akku, csak rosszul mutatja a telefon

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében