szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Brexit mellett az egyik leghevesebben kampányoló Nigel Farage lemond a függetlenségi párt vezetéséről - jelentette be hétfőn.

A Brexit-párti, euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) eddigi elnöke, Nigel Farage hétfőn közölte, lemond a párt vezetéséről - írja a Guardian.

Farage azt mondta, megtette a magáét az unióból kilépésről szóló népszavazással, ezzel elérte a politikai céljait, a pártját pedig igen jó pozícióban hagyja ott. Közölte, hogy az üzleti életből azért váltott a politikára, hogy egy önigazgató nemzetté tegye Nagy-Britanniát, ezt pedig sikerült elérnie. Hozzátette, ezúttal nem fogja megváltoztatni a véleményét a lemondásrl, mint azt 2015-ben a választások után tette. A politikus azt is mondta, az UKIP vezetőjének lenni időnként nehéz volt, de megérte.

Farage azt mondta, a kilépéspártiak nem nyerhettek volna a népszavazáson a pártja nélkül. A lemondása indokairól azt mondta, a népszavazás előtti kampány előtt úgy érezte, vissza akarja kapni az országát, de most az életét is vissza akarja kapni, ezért mond le a pártvezérségről, de új pártot nem akar alapítani. Mint mondta, szerinte most jött el az idő, hogy szavazatokat raboljanak a munkáspártiaktól, de ha előrehozott választások lesznek, nem fognak a Brexit-pártiak ellen indulni. A 2020-as kampányban szívesen részt vesz majd, de a párt élére már nem akar visszatérni.

Sőt, az európai parlamenti helyét azért megtartja, és továbbra is ő fogja vezetni az UKIP frakcióját az EP-ben. Farage-nak még elvileg két évre szólna a mandátuma az EP-ben, erről azt mondta, reméli, hogy Nagy-Britannia kilépése nem fog addig tartani.

A múlt héten az EP-ben tanúsított viselkedéséről azt mondta, sokan lekiabálták őt, ezért vett fel ő is harcias stílust, a kilépési tárgyalások során pedig fontos, hogy a britek ne tűnjenek gyengének. Hozzátette, Nagy-Britanniának szerinte jó pozíciói vannak az EU-val szemben a közelgő tárgyalásokhoz. Arról, hogy részt akar-e venni a tárgyalásokban, Farage azt mondta, nem helyezi magát előtérbe, de megvan a tapasztalata hozzá és vállalni fogja, ha az emberek úgy akarják.

Az idegeneket, például lengyeleket ért támadásokról közölte, aggasztó hírek érkeztek, de mindkét oldalon követtek el rossz dolgokat.

Arra a kérdésre, hogy megbánt-e valamit, Nigel Farage azt mondta, csak az nem követ el hibát, aki nem tesz semmit, de mivel ő sok mindent tett, ezért ő is követett el hibát. Nagy-Britannia viszont kilép az unióból, ezért pedig nincs pmit sajnálnia.

A június 23-án megtartott Brexit-népszavazás másnapján David Cameron brit kormányfő is lemondott, a Farage mellett szintén Brexit-párti konzervatív Boris Johnson pedig múlt héten bejelentette, hiába nyertek a kilépésre szavazók, ő nem indul a kormányfői posztért.

A Brexit bohóca és a showman - akiknek a britek kilépését köszönhetjük

Nigel Farage: hatásvadász, következményekkel számot nem vető politikus lila zokniban. Boris Johnson: Cameronnal szembeforduló hatásos szónok és volt újságíró feltűnő nyakkendőben. És végül a posztjáról lemondani kényszerülő miniszterelnök, David Cameron, aki megrengette az Európai Uniót és szétverheti az Egyesült Királyság unióját is. Kettő plusz egy személyiség a Brexit mögött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gólzáporos döntetlen született az RB Leipzig és a Bayern München mérközésén

Gólzáporos döntetlen született az RB Leipzig és a Bayern München mérközésén

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW

A NATO-tagság ügye állhat a kárpátaljai magyarok vegzálása mögött

A NATO-tagság ügye állhat a kárpátaljai magyarok vegzálása mögött