szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Angliában egyre több helyen jelennek meg rasszista, lengyelellenes feliratok, több lengyelt is megaláztak, és egy lengyel egyesület székházát is megrongálták.

A Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről tartott csütörtöki népszavazás után fellángolt az idegengyűlölet az országban. Egyre több helyről számoltak be erőszakos cselekményekről, illetve xenofób megnyilvánulásokról – írja az Independent.

A lap beszámolt egy olasz férfiről, akit azért vertek meg, mert az iránt érdeklődött, hogy ki hogyan szavazott, de a legtöbb negatív megjegyzést a Nagy-Britanniában élő lengyelek kapták: Nyugat-Londonban megrongálták a lengyel kulturális egyesület székházát, amelyre egy rasszista graffitit is felfújtak, de számos helyen terjesztettek "Elhagyni az EU-t – Soha többé lengyel élősködők/férgek"-feliratú szórólapokat is, de több Angliában élő lengyel is arról számolt be, hogy a népszavazás óta többen is megalázták őket azért, mert lengyelek, vagy beszóltak nekik, hogy nemsokára úgyis el kell menniük.

A londoni lengyel nagykövetség közleményt tett közzé az egyre terjedő gyűlölködés miatt, mint írták, megdöbbentek és mélyen aggasztják őket a legutóbbi xenofób incidensek a lengyel közösség és más migránsok ellen. A nagykövetség a szórólapok és a hasonló esetek kapcsán együttműködik a helyi rendőrséggel, és azt kérték az esetleges áldozatoktól és szemtanúktól, hogy mindenképp jelentsék ezeket az eseteket a hatóságoknak.

A lengyel nagykövetség emellett megköszönte a támogató és szolidaritást kifejező üzeneteket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt