szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiska elnök azokról szólt, akiket nem az EU jobbítása érdekli, csak a saját hazai támogatottságuk, és képtelenek egy jó szót is szólni az EU-ról. Ők ugyanúgy ártanak az EU-nak, mint a gondok, hibák.

Rendkívül kritikusan szólt Orbán Viktor pozsonyi EU-s csúcs után kiadott nyilatkozatáról a szlovák elnök Andrej Kiska. Orbán tulajdonképpen egyedüliként fanyalgott a csúcson megfogalmazottakért (az olasz miniszterelnök Matteo Renzi is kritizálta az elérteket, de ő úgy vélte, túl kevés történt, nem történt elég előrelépés menekültügyben), és kárhoztatta, hogy az unió naiv és önsorsrontó menekültpolitikáját nem tudta megváltoztatni.

Most a nol.hu idézi Kiskát, aki szerint a hibák és gondok mellett azok a politikusok is ártanak az EU-nak, akik képtelenek egy jót szólni az unióról. "Miközben legtöbbször a megnyilvánulásaikkal belpolitikai célokat követnek, nem az EU jobbítása érdekli őket, hanem a hazai támogatottságuk, a soron következő szavazás eredményei. Ezért cinikusan leegyszerűsítik vagy éppenséggel felnagyítják a bonyolult részletkérdéseket."

A V4-ek többi vezetője mind értékelte az EU-csúcs eredményeit, azt, hogy az Orbánnal mondottakkal elentétben változik az EU menekültpolitikája, az unió nem erőlteti tovább a kötelező kvótát, s azokat az eszközöket, amelyekről nincs konszenzus. A csúcs napján a Politico épp arról írt cikket, hogy a V4-en belül több az eltérés, mind az egyetértés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!