szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A V4-ről a szervezet és a magyar kormányzat is megpróbál rózsaszín képet festeni, pedig a szervezet tagjai között több a különbség, mint a közös ügy. A Politico megkapargatta kicsit az ügyet.

Miközben a kormány minden csövön a Visegrádi együttműködés sikerét és szorosságát dicséri, taglalja, a V4-eken belüli feszültségekről közölt cikket a Politico. Lázár János tegnap a Kormányinfón azt ecsetelte, hogy az unión belüli közös piachoz képest is közösebb V4-es piacot terveznek a kelet-európai államok létrehozni, és dicsérte a V4-et. Orbán Viktor pedig a csütörtök este felvett pénteki reggeli rádióinterjújában azt mondta, az államok közösen akarják előterjeszteni javaslataikat: hogy az EU-nak legyen közös hadsereg, és hogy a migráció legyen tagállami jogkörbe utalva (ezzel azt is elismerve, hogy most nem abban van, ami érdekes például a kötelező kvótát illető EU elleni perünk tekintetében).

A Politico ehhez képest Visegrád illuzórikus egysége címmel ír cikket a V4-ek belső feszültségéről. A négyek igazából két csoportra bomlanak: a két hangos tag, Magyarország és Lengyelország ostorozza az EU-t, támadja a szintén néppárti Merkel elképzeléseit (Orbán Viktor a Parlamentben is kioktatta az MSZP-s Tóth Bertalant arról, hogy ők harcban állnak európai párttársukkal, a német kancellárral), míg Szlovákia és Csehország sokkal inkább közelednek Merkelhez. A lengyel-magyar nagy barátság Orbán lengyel Év embere díjában is testet öltött, a lap egyenesen a Tátra bromance (szoros, nem szexuális jellegű barátság férfiak között) kifejezést használja Jaroslav Kaczinsky és Orbán viszonyának jellemzésére. A csehek és szlovákok viszont sokkal kevésbé hajlanak arra, hogy csatlakozzanak a két másik tag hőbörgéséhez, kevésbé dúl a mit hogy mikor magyarázzunk el Brüsszelnek hajlandóság.

©

Előbbieknek ugyanis sokkal inkább húsba vágó, hogy normális politikai és gazdasági viszonyuk legyen Németországgal, és sokkal inkább tartanak attól, hogy az EU a partvonalra tolja az egész térséget a Brexitre adott reakció következményeképp. A lap Ivan korcok szlovák EU-ügyi államtitkárt idézi, aki szerint mélyebb reflexió szükséges a Brexit hatásainak és okainak feltárásához, Bohus Sobotka cseh miniszterelnök pedig félelmét fejezte ki amiatt, hogy lövészárkok alakultak ki Nyugat és Kelet között az unióban. A négyek közti egyedüli eurozónatag Szlovákia, amely amúgy is jobban ki van téve a Brexit hatásainak, mivel leginkább épül gazdasága az autó-összeszerelésre, óvatosabb, és migránsügyben is visszafogottabb, amit nem Robert Fico pálfordulása magyaráz, hanem az a tény, hogy Szlovákia most az unió soros elnöke. Korcok úgy fogalmaz: a migrációra távolabbi perspektívába helyezve kell tekinteni.

A Politico szerint a migráció, kötelező kvóta és megújuló energiaforrások témáján kívül nincs sok minden más, amiben egyetértenének a V4-es tagok. Lengyelország szigorú és még szigorúbbá teendő politikája abortuszügyben sehol máshol nem követendő példa. A megengedő cseh hozzáállás a könnyű drogok tekintetében nem is állhatna távolabb a lengyel felfogástól. A melegjogok sem ugyanúgy érvényesülnek a térség országaiban, hogy finoman fejezzük ki magunk. És akkor nem is említettük a lengyelek durva oroszellenes gyanakvását vs. Orbán szoros kapcsolatai Putyinnal és az orosz szankciók eltörlése.

"A V4-en belüli különbségek legalább olyan evidensek, mint a vélt árkok a nyugati és keleti tagállamok között" zárja cikkét a Politico, majd idézi Korcok meglehetősen dodonai mondatát: "anélkül, hogy nevén neveznénk a dolgokat, nem hinném, hogy továbbra is együtt haladhatunk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!