szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassan az egész világ megtudja, hogy kik állhatnak a legnagyobb példányszámú magyar napilap felfüggesztése mögött.

A tulajdonosok új üzleti modellről, a szerkesztőség viszont puccsról beszél-írja a tekintélyes német Spiegel honlapja a Népszabadság működésének beszüntetéséről. „A szombati lapszám éppen kikerült az utcára, amikor megjelent a tulajdonos közleménye a döntésről, illetve annak indoklásáról.” A Spiegel emlékeztet arra, a liberális Népszabadság az utóbbi hónapokban feltűnést keltett azzal, hogy alapos kutatások alapján megírt cikkeket közölt azokról a botrányokról, melyek Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali-nemzeti kormányának tagjaihoz és kegyeltjeihez kapcsolódnak. A rendszerváltás előtt, 1956-ban megjelenő lap a kommunista párt szócsöve volt. A  Spiegel felidézi, hogy a bécsi Der Standard korábbi értesülései szerint a nyáron egy, a Fideszhez közel álló vállalkozás, a Duna Aszfalt szerződést kötött a Mediaworks megvásárlásáról. (Ezt az értesülést augusztus végén a kiadó vezetése cáfolta).

A Népszabadság kimúlása aggályokat vet fel a sajtó sokszínűségét illetően, annak további erózióját, a magyar média átszervezését vetítheti előre a 2018-as választások előtt – írja a Financial Times. A brit lap emlékeztet arra, hogy a Freedom House sajtószabadság listán Magyarország a legrosszabb pontszámot kapta az unió országok közül, és a mai bejelentés illeszkedik abba, ami Közép- és Kelet-Európában történik, ahol attól lehet tartani, hogy növekszik a médiára, a bíróságokra és a civil csoportokra gyakorolt kormányzati nyomás. A lap kiemelten említi Lengyelországot, amely ellen az Európai Bizottság vizsgálatot indított, mondván, ott aláássák a demokratikus intézményeket. A Financial Times is ír arról, hogy Orbán Viktorhoz közelálló körök készültek megvenni a Népszabadságot. Ráadásul a brit lap nem magyarországi sajtóértesülésekre hivatkozik, hanem a sajátjaiéra. Augusztusban ezt két magyarországi médiavezető is mondta a brit újságnak.

Az Euronews címlapon hozza a Népszabadság-sztorit. Tényszerűen beszámol a mai történésekről és felidézi, hogy az elmúlt időszakban a lap két a Fidesz számára kellemetlen sztorit tárt fel: Matolcsy György barátnőjének ügyét, illetve Rogán Antal helikopterezését. Az Euronews az előzményeket illetően ír azokról a meg nem erősített médiaértesülésekről, hogy az események mögött egy titkos ügylet áll, amelyet az Orbán Viktor jó barátjához, Mészáros Lőrinchez köthető Duna Aszfalt kötött a Népszabadság tulajdonosával, a Vienna Capital Partnersszel. Az Euronews azt írja, ugyanezen értesülések szerint a Fidesznek nincs szüksége a Népszabadságra, amint a Vienna Capital Partnersnek sem kívánja megtartani, így azt esetleg eladják egy a baloldalhoz kötődő médiatársaságnak. Az Euronews ugyanakkor úgy véli, nagyon valószínűtlen, hogy a lap kiadásának felfüggesztése segíthet csökkenteni a lap kiadójának veszteségeit és megállíthatja az olvasótábor csökkenését.

A cikk szerint a történet az Origóéhoz hasonlít, amikor Lázár János miniszter titkos útjainak feltárása miatt leváltották az akkori főszerkesztőt? Sáling Gergőt, majd nem sokkal később a lapot a Magyar Telekom egy olyan társaságnak adta el, amely Matolcsy György jegybankelnök köreihez köthető, és a portál az óta soha nem kritizálja a kormányt.

A BBC szűkszavúan, de címlapján előkelő helyen ismerteti a Népszabadság körüli mai fejleményeket, az AFP hírügynökség tudósítója pedig már a Kossuth téri tüntetésről számolt be a Twitteren:

A New York Times azt emeli ki, hogy minden magyar ellenzéki párt elítélte a történteket, és kivétel nélkül azzal vádolják a kormányt, hogy dominanciáját az egész sajtóra ki akarja terjeszteni. Az amerikai lap idézi a Jobbik szóvivőjét, Mirkóczi Ádámot, aki szerint a Népszabadság tönkretétele legújabb példája Orbán Viktor megalomániájának, és a Fidesz egyetlen célja, hogy 100 százalékban kontrollálja a médiát.  Szigetvári Viktortól, az Együtt elnökétől azt idézi a New York Times, hogy Orbán azért lépett, mert útjában volt a tényfeltáró újságírás, és ezzel az akcióval az Orbán-rezsim sajtószabadság elleni harca a csúcsra ért. Az amerikai lap emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a nyomtatott és az online média, illetve a rádiók és tévék nagy része került a kormányzat ellenőrzése alá és lett észrevehetően kormánypárti hangvételű.

Az ukrajnai Radio Svoboda honlapja a France Presse hírügynökségre hivatkozva tárgyszerű, rövid cikket közölt arról, hogy az egyik legfontosabb magyar ellenzéki sajtóorgánum, a Népszabadság felfüggeszti tevékenységét. A beszámoló szerint a lépés ráirányítja a figyelmet a szólásszabadsággal és a demokrácia állapotával kapcsolatos aggodalmakra a tízmilliós Magyarországon. Idézik a tulajdonos Mediaworks Media Group (ennek a tulajdonosa pedig a Vienna Capital Partners) tájékoztatását arról, hogy üzleti döntésről van szó, amelyet a tervezett koncepcióváltás tett szükségessé. A Radio Svoboda arra is kitér, hogy az ellenzéki szocialisták a magyar sajtó „fekete napjának” nevezték a mait, illetve megjegyzi, hogy a Népszabadság rendkívül kritikusan viszonyult Orbán Viktor kormányához, amelyet (meg nem nevezett) európai vezetők bíráltak a sajtószabadság elnyomása és migránsellenes politikája miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a 105 éves Magdus néni

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a 105 éves Magdus néni

Megváltozik a Google kereső kinézete

Megváltozik a Google kereső kinézete

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden