szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A centrista Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) pártszövetség nyerte meg a parlamenti választásokat Litvániában, 54 helyet szerzett meg a 141 fős parlamentben a vasárnapi, második fordulóban leadott szavazatok majdnem száz százalékának összeszámlálása alapján.

A második helyen a Haza Szövetsége-Litván Konzervatívok tömörülés végzett, amely 31 mandátumra tett szert. Az október 9-én megtartott első fordulót még ez a párt nyerte meg hajszálnyi többséggel. Az Algirdas Butkevicius távozó miniszterelnök vezette szociáldemokraták 17 helyet szereztek meg. További három kis párt jutott még be a törvényhozásba.

Saulius Skvernelis, az LGPU párton kívüli miniszterelnök-jelöltje győztesnek nyilvánította a pártszövetséget, és közölte, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdenek mind a konzervatívokkal, mind a szociáldemokratákkal. A 46 éves Skvernelis országos rendőrfőkapitány volt még két évvel ezelőtt, és azzal vált nagyon népszerűvé, hogy sikeres küzdelmet folytatott a korrupció ellen. Az utóbbi két évben ő volt a belügyminiszter a szociáldemokrata kormányban.

Ramunas Vilpisauskas, a nemzetközi kapcsolatok és politikatudományok vilniusi intézetének igazgatója az AFP-nek nyilatkozva azt mondta: meglepte az eredmény, amely arra utal, hogy a választók új arcokat akarnak a politikában, mert elégedetlenek az eddig vezetéssel. Szerinte az új kormány nem változtat majd az ország külpolitikáján.

Mindazonáltal Ramunas Karbauskis üzletember, az LGPU elnöke azt mondta: nem tud olyan területet, ahol ne kellene változtatni a kormány eddigi politikáján.

Az LGPU-nak az előző parlamentben egyetlen mandátuma volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!