szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Laszlo Szombatfalvy, Svédország egyik legsikeresebb befektetője egy pályázat kiírásával igyekszik rávenni a fiatalokat, találják ki, hogyan lehetne átalakítani a globális kormányzat jelenleg az ENSZ köré szerveződött rendszerét. A nyertes ötmillió dollárnak megfelelő összeget kaphat.

A Magyarországról 1956-ban eltávozott Laszlo Szombatfalvyt sokan az amerikai csúcsbefektető, Warren Buffett svédországi megfelelőjének tartják: a szegény családból érkezett, új hazájában gyökeret vert befektető 45 év alatt évente átlagos 30 százalékos megtérülési mutatót ért el.


A most nyolcvanas éveiben járó üzletember eddig már több mint félmilliárd svéd koronát – 50 millió dollárt – adományozott alapítványán keresztül, s most a fiatalokat próbálja megszólítani: a Business Insider Nordic nevű internetes oldal beszámolója szerint úgy véli a fiatalabb generációknak van nagyobb esélyük arra, hogy megtalálják azokat a radikális eszközöket, amelyek segítségével fel lehet számolni a növekvő egyenlőtlenségeket. Szombatfalvy úgy véli a világ most rossz irányba tart, s ennek az a fő oka, hogy nem működnek megfelelően a nemzetközi kapcsolatokat szabályozó intézmények. ”A politikusok arról is képtelenek megállapodni, mit kellene tenni a klímaváltozás ellen. Még kevésbé tudnak megegyezni arról, hogyan osszák meg az országok egymás között a költségeket. Jelenleg a rövid távú nemzeti érdekek vezetik a kormányokat” – magyarázta Szombatfalvy.

©


A most meghirdetett pályázatban a befektető hangsúlyozza: „A pályázóknak olyan döntés mechanizmust kell megtervezniük, amelyek lehetővé teszik az emberiséget fenyegető kockázatok hatékony nemzetközi kezelését. A javasolt modell vagy egy teljesen új globális rendszer lehet, vagy a jelenleg működő szisztéma hatékony átalakítását írhatja le. A mindenki számára nyitott pályázatra szánt anyagokat 2017 májusáig kell beadni.

Szombatfalvy egybként négy pontban foglalta össze a fiataloknak szánt tanácsait:
1. Tartsd észben, hogy nem csupán saját országot polgára vagy, egyben világpolgár is vagy.
2. Értsd meg, hogy gyermekeid és unokáid életkörülményei egyre nagyobb mértékben függenek más államok polgárainak tetteitől, nem pedig attól, mit tesznek honfitársai.
3. Értsd meg, hogy a globális kockázatokat kezelni képes globális kormányzási rendszer hiányában összehasonlíthatatlanul nagyobb lesz egy hatalmas katasztrófa veszélye.
4. Követeld, hogy választott politikusaid valóban cselekedjenek. Nem engedheted meg magadnak, hogy tehetetlen emberekre pazarold voksodat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!