szerző:
hvg.hu

Laszlo Szombatfalvy, Svédország egyik legsikeresebb befektetője egy pályázat kiírásával igyekszik rávenni a fiatalokat, találják ki, hogyan lehetne átalakítani a globális kormányzat jelenleg az ENSZ köré szerveződött rendszerét. A nyertes ötmillió dollárnak megfelelő összeget kaphat.

A Magyarországról 1956-ban eltávozott Laszlo Szombatfalvyt sokan az amerikai csúcsbefektető, Warren Buffett svédországi megfelelőjének tartják: a szegény családból érkezett, új hazájában gyökeret vert befektető 45 év alatt évente átlagos 30 százalékos megtérülési mutatót ért el.


A most nyolcvanas éveiben járó üzletember eddig már több mint félmilliárd svéd koronát – 50 millió dollárt – adományozott alapítványán keresztül, s most a fiatalokat próbálja megszólítani: a Business Insider Nordic nevű internetes oldal beszámolója szerint úgy véli a fiatalabb generációknak van nagyobb esélyük arra, hogy megtalálják azokat a radikális eszközöket, amelyek segítségével fel lehet számolni a növekvő egyenlőtlenségeket. Szombatfalvy úgy véli a világ most rossz irányba tart, s ennek az a fő oka, hogy nem működnek megfelelően a nemzetközi kapcsolatokat szabályozó intézmények. ”A politikusok arról is képtelenek megállapodni, mit kellene tenni a klímaváltozás ellen. Még kevésbé tudnak megegyezni arról, hogyan osszák meg az országok egymás között a költségeket. Jelenleg a rövid távú nemzeti érdekek vezetik a kormányokat” – magyarázta Szombatfalvy.

©


A most meghirdetett pályázatban a befektető hangsúlyozza: „A pályázóknak olyan döntés mechanizmust kell megtervezniük, amelyek lehetővé teszik az emberiséget fenyegető kockázatok hatékony nemzetközi kezelését. A javasolt modell vagy egy teljesen új globális rendszer lehet, vagy a jelenleg működő szisztéma hatékony átalakítását írhatja le. A mindenki számára nyitott pályázatra szánt anyagokat 2017 májusáig kell beadni.

Szombatfalvy egybként négy pontban foglalta össze a fiataloknak szánt tanácsait:
1. Tartsd észben, hogy nem csupán saját országot polgára vagy, egyben világpolgár is vagy.
2. Értsd meg, hogy gyermekeid és unokáid életkörülményei egyre nagyobb mértékben függenek más államok polgárainak tetteitől, nem pedig attól, mit tesznek honfitársai.
3. Értsd meg, hogy a globális kockázatokat kezelni képes globális kormányzási rendszer hiányában összehasonlíthatatlanul nagyobb lesz egy hatalmas katasztrófa veszélye.
4. Követeld, hogy választott politikusaid valóban cselekedjenek. Nem engedheted meg magadnak, hogy tehetetlen emberekre pazarold voksodat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok